ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράιχενμπαχ: Η Ελλάδα βαδίζει σταθερά προς την έξοδο από τη κρίση

Ράιχενμπαχ: Η Ελλάδα βαδίζει σταθερά προς την έξοδο από τη κρίση

«Η Ελλάδα βαδίζει σταθερά προς την έξοδο από τη κρίση και μέσα στο 2013 έκανε αποφασιστικά βήματα προς το δρόμο της ανάκαμψης», τόνισε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα μας, Χορστ Ράιχενμπαχ, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του κατά τη διάρκεια του 15ου ετήσιου επενδυτικού συνεδρίου που διοργάνωσε η Capital Link στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Ράιχενμπαχ ανέφερε ότι «επιτεύχθηκε ένα πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, οι τράπεζες ενοποιήθηκαν και επανακεφαλαιοποιήθηκαν και οι καταναλωτικές τιμές μειώνονται», προσθέτοντας ότι «χάρη στις θυσίες των τελευταίων χρόνων, η Ελλάδα βαδίζει σταθερά προς την έξοδο από τη κρίση. Η Επιτροπή και άλλες προβλέψεις τοποθετούν το 2014 ως τη χρονιά που η οικονομική ανάπτυξη επιστρέφει στη χώρα. Επενδύσεις και εξαγωγές αναδεικνύονται ως οι κινητήριες δυνάμεις αυτής της ανάπτυξης». Καταλήγοντας, ο κ. Ράιχενμπαχ επισήμανε ότι «υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και αμοιβαία κεφάλαια έρχονται να προσθέσουν στη γενικότερη αίσθηση μιας χώρας που βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής ανάκαμψης» και ότι «αξιοσημείωτη πρόοδος έχει γίνει από την ελληνική κυβέρνηση για βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, λ.χ. με την καλύτερη χρήση των επιχορηγήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον περιορισμό των κανονισμών και των εμποδίων, ο οποίος υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών, «στο συνέδριο έγινε αναλυτική επισκόπηση των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και των εξελίξεων και προοπτικών ανά κλάδο, με σκοπό να δώσει ώθηση στη διαδικασία δημιουργίας θεσμικής εμπιστοσύνης για την Ελλάδα σε πολιτικό, οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Κοιτώντας προς το μέλλον ανέδειξε τις τρέχουσες, αλλά και τις νέες πρωτοβουλίες που προωθούνται από την κυβέρνηση και τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες στοχεύουν στην προσέλκυση άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα». Όπως αναφέρεται από τους διοργανωτές, «το συνέδριο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομικών με την υποστήριξη του New York Stock Exchange, το οποίο την προηγούμενη μέρα του συνεδρίου, για να ενισχύσει την προβολή της Ελλάδας, διοργάνωσε με την Capital Link ειδική τελετή με την ονομασία «Ημέρα Ελλάδας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης»».

b16606baeb514cb0eddc7d890327d1be XL

Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι «η φετινή συμμετοχή στο συνέδριο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και ο αριθμός των συνέδρων έφτασε τους 1.100 από όλο το φάσμα του οικονομικό-επενδυτικού κοινού, όπως Αμερικανοί θεσμικοί επενδυτές, στελέχη επενδυτικών και εμπορικών τραπεζών, αναλυτές, διαχειριστές χαρτοφυλακίων, οικονομικοί σύμβουλοι, χρηματιστές και εκπρόσωποι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών και ομογενειακών ΜΜΕ. Βασικός σκοπός του συνεδρίου ήταν να περάσει το μήνυμα ότι τα χειρότερα είναι πίσω και ότι, παρά τις προκλήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν, η Ελλάδα αρχίζει μία νέα ανοδική πορεία. Επίσης, να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της διαμορφούμενης θετικής εικόνας για την Ελλάδα και ειδικότερα σαν επενδυτικός προορισμός». Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλαν τα θετικά μηνύματα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, καθώς και οι άρτια οργανωμένες τεχνοκρατικές παρουσιάσεις και ομιλίες όλων των άλλων κυβερνητικών εκπροσώπων που παρουσίασαν τους τομείς τους.

Σημαντικά συνέβαλε και το γεγονός ότι στα πάνελ συζητήσεων συμμετείχαν ανώτερα στελέχη διεθνών τραπεζών και οργανισμών, που η γνώμη τους έχει ιδιαίτερη βαρύτητα μεταξύ των επενδυτών, όπως η Citi, BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Credit Suisse, McKinsey, Ernst & Young. Το συνέδριο», σημειώνεται χαρακτηριστικά «κάλυψε το σύνολο των επικαίρων θεμάτων (οικονομία, ιδιωτικοποιήσεις, διαχείριση δημοσίου και ιδιωτικού χρέους) και ανά τομείς: τράπεζες, ενέργεια, υποδομές, ακίνητα, τουρισμός, μεταφορές, ναυτιλία και τηλεπικοινωνίες».

Τέλος, ο Νίκος Μπορνόζης, πρόεδρος της Capital Link, υπογραμμίζει «το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών για την Ελλάδα», σημειώνοντας «την ανάγκη σωστής πληροφόρησης προς το ευρύτερο επιχειρηματικό και επενδυτικό κοινό, καθώς παράλληλα και τη διενέργεια στοχευμένων επαφών με εν δυνάμει επενδυτές». Επίσης, έκανε λόγο «για έμπρακτο ενδιαφέρον τόσο για κρατικά όσο και για εταιρικά ομόλογα, καθώς και για μετοχές επιλεγμένων εισηγμένων εταιριών, ενώ σημαντικά private equity και hedge funds έχουν ήδη κάνει τοποθετήσεις σε πολλούς τομείς, όπως τράπεζες, μέταλλα και ορυχεία, ακίνητα, ενέργεια, ναυτιλία, ενώ παράλληλα υπάρχει ενδιαφέρον και για άλλους τομείς, όπως για τα συστήματα υποδομών και τον τουρισμό». Ο κ. Μπορνόζης σημειώνει «την καταλυτική σημασία της προσωπικής ανάμειξης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο θέμα προσέλκυσης επενδύσεων με τις επαφές που είχε στα πρόσφατα ταξίδια του στην Αμερική, όπως επίσης και με τη συνεχή και ενεργό ενασχόλησή του με αυτό το θέμα».

Διαβάστε επίσης:

Σαμαράς: Όλο και περισσότεροι μιλούν για το «comeback» της Ελλάδας

Ρoή Ειδήσεων