ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία»

«Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία»

Το θέμα της προεδρίας της Ελλάδας στην ΕΕ και φυσικά η δαπάνη που απαιτείται για να παίξει αυτό τον ρόλο, είναι θέμα σχολιασμού. Κι όχι αδίκως.

Ο σχολιαστής της Mittelbayerische Zeitung, υποστηρίζει ότι το 2014 θα πρέπει η Ευρώπη να δώσει απαντήσεις σε «καυτά» παλαιά προβλήματα. Η γηραιά ήπειρος μπαίνει στο νέο έτος με τα παλιά της προβλήματα και ο βαριά ασθενής ως προεδρεύων της ΕΕ αναλαμβάνει επικεφαλής της και στην κορυφή της δικής της επιχείρησης, επισημαίνει ο σχολιαστής της, που κάνει αναφορά στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. «Η ελπίδα φαίνεται ότι πεθαίνει τελευταία στην Αθήνα, ο έλληνας πρωθυπουργός ζωγραφίζει ρόδινα τις προοπτικές για το μέλλον με προφητείες για ελαφρά ανάκαμψη παρά τη θλιβερή κατάσταση, στην οποία βρίσκεται» γράφει.

«Πόσες από τις ωραίες προβλέψεις του πρωθυπουργού Σαμαρά στηρίζονται σε δεδομένα και σε θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία και πόσες είναι στοχευμένη προπαγάνδα, θα φανεί το 2014. Γεγονός είναι ότι η χώρα, που στέκεται όρθια χάρη στα δάνεια ύψους 240 δις ευρώ, βρίσκεται σε ακόμη σε βαθιά κρίση».

Ο γερμανός σχολιαστής επισημαίνει ότι το κόστος για τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών πληρώνει ο μικρομεσαίος Έλληνας και προβλέπει αύξηση των εξτρεμιστικών τάσεων στο πολιτικό τόξο.