ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι επιβαρύνονται με πρόσθετους φόρους

Ποιοι επιβαρύνονται με πρόσθετους φόρους

Υπογράφηκε από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη η νέα απόφαση που προβλέπει την ενεργοποίηση έμμεσων τεχνικών ελέγχου με σκοπό τον προσδιορισμό των πραγματικών εισοδημάτων των φορολογουμένων.

Mε επιβολή πρόσθετων φόρων απειλούνται όσοι φορολογούμενοι παρουσιάζουν μεγάλες δαπάνες οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν εμφανίσει στην εφορία.

Επίσης όσοι έχουν καταθέσεις ή περιουσιακά στοιχεία ανακόλουθα με τις φορολογικές τους δηλώσεις και όσοι είναι μέλη εταιριών με ζημιογόνα αποτελέσματα ή τους έχουν καρφώσει για «μαύρο χρήμα».

Η εφορία θα προσδιορίζει το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα κάθε φορολογούμενου με βάση όλα τα έσοδα και τα έξοδα του, τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά και ακίνητα) και τις καταθέσεις του στις τράπεζες,αναφέρει δημοσίευμα της ''Ημερησίας''.

Ειδικότερα θα αξιοποιούνται στοιχεία των φορολογουμένων για ακίνητα, σκάφη αναψυχής, αυτοκίνητα, καταθέσεις, δάνεια, έργα τέχνης, καταναλωτικές δαπάνες, κοσμήματα, γονικές παροχές και κληρονομιές.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία θα προσδιορίζεται το εισόδημα των φορολογημένων και σε περίπτωση που ξεπερνά αυτό που είναι δηλωμένο, ο εκάστοτε ελεγχόμενος θα καλείται να πληρώσει πρόσθετο φόρο εισοδήματος αλλά και εισφορά αλληλεγγύης.

Διαβάστε επίσης: Νέες αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας

Αλλαγές με παγίδες στη φετινή φορολογική δήλωση

Ουρές στις εφορίες για πέντε φόρους και μετά... πρόστιμα-«φωτιά»