ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέλος ΕΚΤ: Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο

Μέλος ΕΚΤ: Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο

Στην ανάγκη συνεπούς υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων ως τον μόνο δρόμο για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, αναφέρεται σε συνέντευξή του στην"Καθημερινή της Κυριακής" ο Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

«Οι σημαντικές προσαρμογές που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής έχουν επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να εισέλθει σε μια νέα φάση, να μεταβεί, δηλαδή, από τη σταθεροποίηση στην ανάκαμψη. Επί του παρόντος είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η χώρα θα παραμείνει προσηλωμένη στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, με σκοπό να μειωθεί η ανεργία και να επιτευχθεί διατηρήσιμη ανάπτυξη βασιζόμενη σε υγιή δημόσια οικονομικά, εξελίξεις που θα οδηγήσουν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όλων των πολιτών» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ.Κερέ.

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα επισημαίνει, μεταξύ άλλων:

«Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία τέσσερα δύσκολα χρόνια. Ανασυγκροτήθηκε σε μεγάλο βαθμό, ενώ ανακεφαλαιοποιήθηκαν και οι τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν πλέον ανάγκη έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA), καθώς έχουν κατορθώσει να αποκτήσουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Οι ενδείξεις αυτές είναι ενθαρρυντικές. Τώρα αναμένουμε τα αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησης των τραπεζών που διενεργεί η ΕΚΤ, τα οποία θα είναι διαθέσιμα στα τέλη Οκτωβρίου. Μελλοντικά, η κυριότερη πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη ανακοινώσει διάφορες πρωτοβουλίες για το ζήτημα αυτό. Η αλλαγή της νοοτροπίας ορισμένων οφειλετών οι οποίοι, αν και έχουν τη δυνατότητα, δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Διαβάστε επίσης;

Έρχονται τα πάνω κάτω με το νέο ασφαλιστικό