ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολάντ - Ντράγκι: Αποπληθωρισμός και αδύναμη ανάπτυξη απειλούν την Ευρώπη

Ολάντ - Ντράγκι: Αποπληθωρισμός και αδύναμη ανάπτυξη απειλούν την Ευρώπη

Την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ότι απειλούν ο αποπληθωρισμός και η αδύναμη ανάπτυξη, στη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι.

Ο Ντράγκι και ο Ολάντ συμμερίζονται «την ίσια ανησυχία όσον αφορά στην ανάπτυξη και στον αποπληθωρισμό» στην Ευρώπη, συμφωνώντας ότι είναι αναγκαίο να συνεργαστούν ώστε να αυξηθεί η ζήτηση, όπως αποκάλυψε ένας σύμβουλος του Γάλλου προέδρου.

Σύμφωνα με αυτόν, ο Ντράγκι «εκτιμά βαθύτατα» τις προσπάθειες που καταβάλλει η Γαλλία προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη μέσω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ο Ολάντ φέρεται να δήλωσε στον Ντράγκι ότι η Γαλλία — η οποία έχει ήδη λάβει δύο αναβολές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από τον στόχο του 3% που θέτουν οι Βρυξέλλες — θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της μείωσης του ελλείμματος.

«Υπάρχουν κανόνες που πρέπει να ακολουθηθούν και η Γαλλία θα τους τηρήσει», τόνισε χαρακτηριστικά ο σύμβουλος του προέδρου.

Η συνάντηση αυτή έγινε λίγες μόλις ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, την Πέμπτη, με φόντο τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό που τον Αύγουστο έπεσε στο 0,3% στην ευρωζώνη, κάτι που ανησυχεί τόσο τους πολιτικούς ηγέτες όσο και τους οικονομολόγους. Οι περισσότερο πάντως δεν αναμένουν να ληφθούν κάποιες καινούριες αποφάσεις στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Διαβάστε ακόμα:

Σόιμπλε: Η Ευρωζώνη δεν έχει ξεπεράσει την κρίση