ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς ρυθμίζονται τα χρέη 100.000 μικρομεσαίων

Πώς ρυθμίζονται τα χρέη 100.000 μικρομεσαίων

Ρύθμιση-πακέτο για 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με διαγραφές προστίμων και προσαυξήσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες, την Εφορία και τα ταμεία και αποπληρωμή τους μέχρι και σε 120 δόσεις προωθεί η κυβέρνηση.


Οι ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες, το Δημόσιο, τους προμηθευτές και τους εργαζομένους αφορούν χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που επλήγησαν από την οικονομική κρίση την περίοδο 2010-2013.

Το σχετικό νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει αύριο Τετάρτη στην τρόικα ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας δίνει τη δυνατότητα, σε εθελοντική βάση, στους μικρούς αλλά και μεγάλους επιχειρηματίες να πετύχουν «κούρεμα» των ανακεφαλαιοποιημένων τόκων των δανείων τους ή επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής τους, καθώς και διαγραφή των προστίμων και προσαυξήσεων για καθυστερούμενες οφειλές προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Θα μπορούν επίσης να αποπληρώνουν τα χρέη τους ακόμη και σε 120 δόσεις.

Το ερώτημα είναι αν η τρόικα θα αποδεχθεί το σχέδιο αυτό, αν και στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει αισιοδοξία ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα πειστούν για την ανάγκη της ρύθμισης αυτής.

Η βασική ανησυχία της τρόικας είναι ότι μία τέτοια ρύθμιση θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στις τράπεζες, δημιουργώντας ενδεχόμενες περαιτέρω κεφαλαιακές ανάγκες, όμως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι, ακόμα και αν αυτές οι ανησυχίες επιβεβαιωθούν, τα οφέλη του αναβαλλόμενου φόρου θα είναι επαρκή για να καλύψουν τις όποιες ανάγκες τυχόν προκύψουν.

Σε δεύτερο πλάνο βρίσκεται για την ώρα μία αντίστοιχη ρύθμιση για τις οφειλές ιδιωτών, καθώς η ρύθμιση για τα επιχειρηματικά δάνεια βρίσκεται σε προτεραιότητα.Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, η ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν θα επηρεάσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και μάλιστα, όπως είπαν σήμερα, οι τράπεζες θα έχουν όφελος από φορολογικές εκπτώσεις στο μέλλον, ενώ κεφάλαια ύψους 20- 22 δισ. ευρώ που αφορούν προβλέψεις από τα «κόκκινα» δάνεια εκτιμάται ότι θα απελευθερωθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΝΦΙΑ: Πληρώνουν ζωντανοί και... νεκροί