ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός και κυβέρνηση με ..προθεσμία!

Προϋπολογισμός και κυβέρνηση με ..προθεσμία!

Κωδικό – κωδικό θα «ξεψαχνίσει» την οικονομία η τρόικα - 1 δισ. περισσότερα έσοδα προβλέπει το προσχέδιο - Χωρίς την έγκριση της τρόικας το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Με την ανοχή και όχι τη στήριξη της τρόικας κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015. Οι δανειστές ενόψει και της σημερινής ψηφοφορίας στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά και της καταρρακωμένης εικόνας της κυβέρνησης, αποφάσισε να δώσει στο οικονομικό επιτελείο τρια «δώρα», μήπως και σωθεί ό,τι έχει απομείνει από τη δικομματική.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι απλά μια πρώτη «γεύση» και μέχρι το τελικό κείμενο που θα πρέπει να ψηφιστεί από τους βουλευτές, οι αλλαγές θα είναι πολλές και σημαντικές. Το προσχέδιο δηλαδή, ήρθε για ..να φύγει, αφού η τρόικα έδωσε προθεσμία για αλλαγές μέχρι τον Δεκέμβριο!

Η τρόικα θα ξεκινήσει να ελέγχει «κωδικό – κωδικό» τον προϋπολογισμό, τα νούμερα δηλαδή και τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου. Για να μην το έχει πράξει έως τώρα, σημαίνει ότι αυτά που αναφέρονται μέσα στο προσχέδιο, ενδέχεται να αλλάξουν ριζικά.

Το σημαντικό όμως σκέλος, εκτός από τη φορολογία που θα είναι το «τυράκι» για τον κόσμο και τους βουλευτές που θα πρέπει να ψηφίσουν είναι ότι μέσα στο κείμενο και για μια ακόμα χρονιά, θα λείπει το αναπτυξιακό κομμάτι. Δηλαδή, πως θα μπορέσει η χώρα να επιστρέψει στην πραγματική ανάπτυξη. Γιατί μπορεί φέτος να έσωσε την κατάσταση ο τουρισμός, αλλά επενδύσεις όχι μόνο δεν ήρθαν, αλλά και οι τολμηροί που το σκέφτονταν τώρα απομακρύνονται..

Με 1 δισ. περισσότερα έσοδα!

Τα ..δύσκολα για την κυβέρνηση θα είναι και στο σκέλος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η τρόικα θέλει το μεγαλύτερο μέρος του να πηγαίνει στο χρέος και όσα λιγότερα γίνεται στην εσωτερική οικονομία. Για το 2015 υπολογίζεται ότι θα είναι στο 2,9%, του ΑΕΠ, οριακά κάτω από το 3% του ΑΕΠ που γράφει το μνημόνιο. Το δημοσιονομικό έλλειμμα για το επόμενο έτος θα είναι στο 0,2%, μαζί με τη δαπάνη για την αποπληρωμή των τόκων.

Τα έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν το 2015 κατά 1 δις ευρώ στα 50,7 δις ευρώ, ενώ οι δαπάνες θα είναι αυξημένες κατά 380 εκατ. ευρώ.

Τα «δώρα»

Τα «δώρα» που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο αφορούν κυρίως την αύξηση των δόσεων για όσους χρωστούν σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και τις 100, η μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30% (κανονικά έπρεπε να καταργηθεί στο τέλος του έτους), η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30% (αφού έριξε έξω τον προϋπολογισμό κατά 500 εκατ. ευρώ) και η διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στην εστίαση. Για τον φόρο εισοδήματος οι μειώσεις θα έρθουν σε βάθος πενταετίας ..και βλέπουμε.

Επίσης, το προσχέδιο περιλαμβάνει τα κονδύλια που απαιτούνται για την αποκατάσταση των εισοδημάτων των ένστολων.

Οι προβλέψεις

Για το 2015 παραμένει η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,9% (5,4 δις ευρώ), ενώ για το 2014 το προσχέδιο αναφέρει ότι θα κλείσει με οριακή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%.

Για την ανεργία προβλέπει ότι θα βρεθεί στο 22,5% για το σύνολο του 2015.

Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 316 δισ. ευρώ ή στο 168% του ΑΕΠ, με το προσχέδιο να προβλέπει μείωση κατά 7% του ΑΕΠ σε σχέση με το 2014.

Οι δαπάνες για τόκους χρέους της Κεντρικής Διοίκησης προβλέπονται να διαμορφωθούν στα 5,9 δις ευρώ, μειωμένες κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Διαβάστε επίσης;

Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2015