ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha bank: Αισιοδοξία για τις εξαγωγές

Alpha bank: Αισιοδοξία για τις εξαγωγές

Θετικές προοπτικές διαμορφώνονται το 2015 για τις ελληνικές εξαγωγές σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank καθώς διαπιστώνεται ότι εκτός από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας που συνδέεται με ενδογενείς παράγοντες όπως οι διαρθρωτικές μεταβολές των τελευταίων ετών, σημαντικό ρόλο στην εξισορρόπηση του εξωτερικού τομέα της ελληνικής οικονομίας το 2015 αναμένεται να διαδραματίσει η πτώση στην τιμή του ευρώ και του πετρελαίου.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Στο Δελτίο της Alpha Bank σημειώνεται επίσης ότι εξαφανίστηκαν χρόνιες ανισορροπίες στo ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών της χώρας χάρη στη σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τα τελευταία έτη (φθάνει περίπου το 19% σωρευτικά από το 2009 σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής).

Αυτό επιβεβαιώνεται από την πορεία του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών (ΙΤΣ) της χώρας στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2014, που κατέγραψε πλεόνασμα ύψους 3,6 δισ. ευρώ από 2,1 δισ. ευρώ στο 10μηνο. 2013, ενώ συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων το πλεόνασμα του ΙΤΣ ανήλθε σε 5,3 δισ. ευρώ (2,97% του ΑΕΠ), από €3,4 δισ. (1,84% του ΑΕΠ), ήτοι αύξηση 59%.

Η σημαντική αυτή βελτίωση οφείλεται κυρίως στην αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών (αύξηση 17% το 10μηνο Ιαν.-Οκτ.2014) και ειδικότερα των εισπράξεων από τον εξωτερικό τουρισμό κατά 10,6% και του πλεονάσματος του τουριστικού ισοζυγίου κατά 10,5%, καθώς και των εισπράξεων από τις θαλάσσιες μεταφορές (Ναυτιλία) κατά 8,3%, με αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταφορών κατά 22,5%.

Όπως αναφέρει η Alpha Bank, ο κλάδος του τουρισμού αποτελεί σημαντικό πυλώνα που συνέβαλε καταλυτικά στην έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση, όπως αποτυπώνεται τόσο στις εξωτερικές συναλλαγές όσο και στη συνολική συμβολή του στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τον τουρισμό έφθασαν το 28% της συνολικής εξαγωγικής δραστηριότητας στο δεκάμηνο του 2014, ενώ το πλεόνασμα του τουριστικού ισοζυγίου καλύπτει το 73% του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ η συνολική συνεισφορά (έμμεση και άμεση) του τουρισμού στο ΑΕΠ θα φθάσει το 20% το 2014, αν συμπεριληφθούν εκτός από τους υπο-κλάδους των καταλυμάτων και της εστίασης και όλο το εύρος της οικονομικής δραστηριότητας που σχετίζεται με τον τουρισμό, στους κλάδους των μεταφορών της αναψυχής, των ταξιδιωτικών πρακτορείων, των εταιριών ενοικίασης αυτοκινήτων, και ακόμη και το λιανικό εμπόριο και άλλοι κλάδοι.

Εκτός από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας που συνδέεται με ενδογενείς παράγοντες όπως οι διαρθρωτικές μεταβολές των τελευταίων ετών, κυρίως στην αγορά εργασίας, σημαντικό ρόλο στην εξισορρόπηση του εξωτερικού τομέα της ελληνικής οικονομίας το 2015 αναμένεται να διαδραματίσουν και εξωγενείς παράγοντες, όπως οι ακόλουθοι:

Πρώτον, η ήδη σημειωθείσα και η προσδοκώμενη περαιτέρω διολίσθηση του ευρώ ως αποτέλεσμα της νομισματικής πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, γεγονός που αναμένεται να επιδράσει θετικά στην εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Δεύτερον, η πτωτική πορεία των τιμών του πετρελαίου και των παραγώγων προϊόντων αναμένεται να έχει θετική επίδραση στο εξωτερικό ισοζύγιο τόσο άμεσα αφού η χώρα είναι καθαρός εισαγωγέας πετρελαίου και πετρελαιοειδών (€15,6 δισ. εισαγωγές το 2013 που αντιστοιχούν σε 8,5% του ΑΕΠ έναντι € 7,9 δις εξαγωγών), όσο και έμμεσα μέσω της βελτίωσης του κόστους παραγωγής της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας που η ενέργεια συνιστά βασικό παραγωγικό συντελεστή.

Σχετικές ειδήσεις