ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρώπη και Κίνα φοβάται η WSJ για το 2015

Ευρώπη και Κίνα φοβάται η WSJ για το 2015

Οι διεθνείς επενδυτές δεν μπορούν να χαλαρώσουν το 2015, καθώς φοβούνται ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους μπορεί ανά πάσα στιγμή να φουντώσει ξανά, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal με τίτλο: «Τι να προσέξετε στην παγκόσμια οικονομία το 2015».

«Τώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει την αγορά κρατικών ομολόγων για να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες- την ώρα ακριβώς που ένας νέος γύρος αβεβαιότητας έχει προβάλει σχετικά με τις ελληνικές εκλογές τον Ιανουάριο, με ένα αριστερό κόμμα που προκαλεί τη συντηρητική κυβέρνηση να θέλει να αποκρούσει τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Στην Ισπανία, επίσης, θα γίνουν εκλογές φέτος, εν μέσω ευρύτερης δυσαρέσκειας για το ποσοστό ανεργίας 24%», αναφέρει η WSJ.

To δημοσίευμα σημειώνει ότι οι κινήσεις που θα κάνει φέτος η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζάνετ Γέλεν σχετικά με τα αμερικανικά επιτόκια και η κατεύθυνση των τιμών του πετρελαίου θα είναι βασικοί δείκτες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2015. Η κ. Γέλεν έχει προετοιμάσει το έδαφος για την αύξηση των επιτοκίων το νέο έτος, για πρώτη φορά από το 2006. Οι οικονομολόγοι έχουν εστιάσει στη συνεδρίαση της Fed τον Ιούνιο ως το πιθανό χρονικό σημείο που θα αρχίσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων. «Εάν αυτό συμβεί, θα σηματοδοτήσει μία από καιρό αναμενόμενη επιστροφή στην κανονικότητα της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής. Αλλά το εύρος και ο χρόνος της μεταβολής θα έχουν μεγάλη σημασία, είτε ταρακουνώντας είτε ανακουφίζοντας τους επενδυτές», σημειώνει η WSJ.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η αμερικανική αγορά εργασίας σημείωσε την καλύτερη χρονιά από το 2009 όσον αφορά τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Εάν η δυναμική αυτή συνεχισθεί για ένα ακόμη έτος, η σημερινή οικονομική ανάπτυξη μπορεί να αρχίσει να φαίνεται εκρηκτική. Αλλά, σημειώνει το δημοσίευμα, «η αμερικανική οικονομία έδινε τα τελευταία πέντε χρόνια αρκετά παραπλανητικά στοιχεία... και οι αυξήσεις των μισθών παραμένουν ασθενικές».

Η Ιαπωνία ξεκινά το νέο έτος, έχοντας εγκρίνει ένα πακέτο νομισματικής στήριξης ύψους 29 δισ. δολαρίων. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε τη νομισματική στήριξή της τον Οκτώβριο, ενισχύοντας το πρόγραμμά της για αγορές ομολόγων. «Θα είναι πιο επιτυχής η νέα φάση της οικονομικής στρατηγικής του πρωθυπουργού Σίντζο Άμπε, γνωστή ως Abenomics; Η πρώτη φάση περιλάμβανε επίσης μαζικά νομισματικά και δημοσιονομικά μέτρα στήριξη. Αλλά η οικονομία της Ιαπωνίας υπέστη, παρά ταύτα, δύο τρίμηνα μείωσης του ΑΕΠ μετά την αύξηση του φόρου στις πωλήσεις τον Απρίλιο».

Μετά από δεκαετίες ανάπτυξης με μέσο ρυθμό 10%, οι προοπτικές για την Κίνα απειλούνται τώρα από τα μεγάλα χρέη που έχουν σωρευθεί για τη χρηματοδότηση υποδομών, τη γήρανση του πληθυσμού της και την εκρηκτική αστικοποίηση. «Μία νέα εξισορρόπηση της οικονομίας με τον πληθυσμό των 1,4 δισ. ανθρώπων να βασίζεται περισσότερο στις καταναλωτικές δαπάνες είναι πολύ δυσκολότερο να υλοποιηθεί από το να λεχθεί», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου έχει κάνει φθηνότερη την τιμή της βενζίνης για τους καταναλωτές,, αλλά μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην αμερικανική έκρηξη παραγωγής πετρελαίου από το Τέξας έως της Βόρεια Ντακότα. «Το ερώτημα είναι αν η μείωση της δαπάνης στα βενζινάδικα θα είναι μεγαλύτερη από τη μείωση της ενεργειακής βιομηχανίας», σημειώνει το δημοσίευμα.