ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξαντλείται η ανοχή των αγορών στον Ντράγκι

Εξαντλείται η ανοχή των αγορών στον Ντράγκι

«Οποιαδήποτε καθυστέρηση θα είναι ασυγχώρητη». Με αυτή τη φράση τελεσίγραφο το Bloomberg μετέφερε στον κεντρικό Τραπεζίτη της ευρωζώνης Μάριο Ντράγκι, το κλίμα στις αγορές για την κατάσταση με τον αποπληθωρισμό και την ασθενή οικονομική λειτουργία στη «euroland».

Tου Βασίλη Βασιλόπουλου

Η προειδοποίηση δεν έρχεται τυχαία σε αυτή τη χρονική στιγμή. Για τους περισσότερους, που γνωρίζουν ελάχιστα από τη λειτουργία της οικονομίας και τις αγορές κεφαλαίου, οι αγορές αντιδρούσαν μέχρι σήμερα μόνον στον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η απόφαση του ευρωδικαστηρίου που αφαιρεί το νομικό εμπόδιο εκτύπωσης ευρώ και αγοράς κρατικών τίτλων χρέους, αλλά και η ελβετική νάρκη, πιέζουν τις αγορές και αυτές με τη σειρά τους ασκούν έντονη πίεση στη Φρανκφούρτη να ανακοινώσει την προσεχή Πέμπτη την απρόσκοπτη αγορά ομολόγων των χωρών που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους. Για τους αναλυτές τίποτα δεν έχει σημασία όσο η αύξηση των τιμών και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς ρευστότητα και με τον αποπληθωρισμό να αυξάνεται. Άλλωστε αυτές οι κάθετες απόψεις οδήγησαν προ δεκαημέρου σε χλευαστικά δημοσιεύματα του τύπου «να ρίξει ο Ντράγκι από ελικόπτερο ένα πακέτο με ευρώ σε κάθε οικογένεια στις εν λόγω χώρες».

draghi

Αυτές οι εξελίξεις, ωστόσο, μεταβάλουν τις εντυπώσεις ότι η 22 του Γενάρη θα είναι η ημέρα που θα έχει την πολυτέλεια η ΕΚΤ να πάρει αποφάσεις που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, με εξαίρεση την Ελλάδα λόγω εκλογών, και δεν θα ερμηνεύονται ως κίνηση αμοιβαιοποίησης του χρέους. Μια εκδοχή, η οποία θα μπορούσε να γίνει και εργαλείο χειραγώγησης των ελλήνων ψηφοφόρων.

Οι αναλυτές σημειώνουν για την ώρα ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι άφησε επί μήνες να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να ανακοινώσει ένα πλήρως πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Θεωρούν ότι η ζώνη του ευρώ έχει πάει από το κακό στο χειρότερο και αυτό παρασύρει την παγκόσμια οικονομία.
Η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε τις προβλέψεις της για το 2015 κάτω από την εκτίμηση του Ιουνίου και όλα συντείνουν ότι οι οικονομίες της Ευρώπης χρειάζονται απεγνωσμένα μια ένεση της ζήτησης.

Η Γερμανία αντιτάσσεται στο σχέδιο.Μετά τη δικαστική απόφαση όλοι αναμένουν ότι θα επιχειρήσει και πάλι μέχρι και τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη να θέσει όρους να μην υπάρξει εκτύπωση ευρώ και κυρίως απευθείας αγορά τίτλων.

Μοναχικός ενάντιος μεταξύ των θεωρητικών, παραμένει ο Hans-Wernersinn, επικεφαλής του Ifo(Ινστιτούτο Οικονομικών της Γερμανίας), ο οποίος κατηγόρησε την ΕΚΤ για κινδυνολογία για τον αποπληθωρισμό για να δικαιολογήσει τη διάσωση των ασθενέστερων οικονομιών.

Ο αντίλογος των οικονομολόγων και των αναλυτών, αφού δηλώνει κατανόηση στις επιφυλάξεις, προβάλει το αληθές ότι όταν συντάχθηκε η ευρωπαϊκή συνθήκη κανείς δεν πρόβλεψε μια τόσο σοβαρή ύφεση και μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Πάντως, το σχέδιο για την ώρα περιλαμβάνει ως πιθανότερη την εκδοχή να αναλάβουν την ευθύνη του χρέους της κάθε χώρας οι κεντρικές τους τράπεζες για να αποφευχθεί η αντίδραση των Γερμανών και των χωρών δορυφόρων τους, είτε στην αμοιβαιοποίηση, είτε στην συμπερίληψη της Ελλάδας στους ευνοημένους του προγράμματος.

Οι αναλυτές όπως γράφτηκε στο Bloombergείναι σαφείς και αυστηροί προς τον Ντράγκι: «οτιδήποτε λιγότερο από μια ανοικτού τύπου δέσμευση να αγοράσει το δημόσιο χρέος σε εντυπωσιακές ποσότητες θα απογοητεύσει τους επενδυτές και θα επιδεινώσει την τραγική κατάσταση της ζώνης του ευρώ».

Σχετικές ειδήσεις