ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Δίνει χρόνο μέχρι τις 15 Μαΐου

Fitch: Δίνει χρόνο μέχρι τις 15 Μαΐου

Προς επιμήκυνση των ωριμάνσεων και μείωση των επιτοκίων

Μέχρι τις 15 Μαΐου δίνει χρόνο ο οίκος Fitch στην ελληνική κυβέρνηση να σημειώσει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές όπως αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν σε επίπεδο ανώτατων στελεχών για την Ελλάδα. Ειδικότερα σημειώνεται ότι αν η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν σημειώσει πρόοδο ως στις 15 Μαΐου, θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με πιθανή υποβάθμιση. Σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, ο οίκος αξιολόγησης δεν προβλέπει ότι θα περιλαμβάνει «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας του χρέους, αλλά μια επιμήκυνση των ωριμάνσεων και μείωση των επιτοκίων.

«Αν ως την επόμενη αξιολόγηση μας στις 15 Μαΐου δεν υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις αυτές ή φανεί ότι καταρρέουν, φυσικά αυτό μπορεί να πυροδοτήσει μια υποβάθμιση» δήλωσε ο Douglas Renwick, επικεφαλής αξιολόγησης του οίκου για τα κράτη της δυτικής Ευρώπης.
«Στον αντίποδα, αν καταλήξουμε σε συμφωνία με περισσότερη χρηματοδότηση και στήριξη, τότε αυτό μπορεί να είναι μια ένδειξη για επιβεβαίωση της αξιολόγησης» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ενδέχεται να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για τις αξιολογήσεις των τραπεζών αν συνεχιστεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις. Όπως τονίστηκε στην τηλεδιάσκεψη, η πολιτική αβεβαιότητα αυξάνει τους κινδύνους ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες.

Σημειώνεται πως η Fitch αξιολογεί την Ελλάδα με «Β» και στις 16 Ιανουαρίου αναθεώρησε το outlook σε αρνητικό από σταθερό.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι συνδέεται με το ενδεχόμενο ενός Grexit. Η Fitch εκτιμά ότι ο συστημικός κίνδυνος από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είναι μικρότερος από ότι το 2012.