ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η Ε.Ε. πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη την κραυγή της ελληνικής κοινωνίας»

«Η Ε.Ε. πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη την κραυγή της ελληνικής κοινωνίας»

«Οι πολιτικοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη την «κραυγή» της ελληνικής κοινωνίας και να αλλάξουν την πορεία τους, διότι αν καταρρέουν περαιτέρω οι κοινωνίες, αν συνεχιστεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, την οποία θέλει να καταπολεμήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τότε μελλοντικά η Ευρώπη θα κυριαρχηθεί από ακροδεξιούς αντιδημοκράτες και αντιευρωπαιστές».

Στην προειδοποίηση αυτή προέβη ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας και γνωστός Αυστριακός οικονομολόγος, ερευνητής του Διεθνούς Ινστιτούτου Οικονομικών Συγκρίσεων της Βιέννης, Κουρτ Μπάγιερ, σε σημερινό σχόλιο του στην αυστριακή εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ», στο οποίο ασκεί δριμύτατη κριτική εναντίον της πολιτικής που ακολουθείται απέναντι στην Ελλάδα.

Αν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ φαίνονται «προκλητικοί» στους διαπραγματευτές της ΕΕ, αυτοί θα πρέπει πάντα να αναλογίζονται πόσο προκλητικά επιδρά η πολιτική της τρόικας σε όλους εκείνους τους Έλληνες οι οποίοι έχασαν την εργασία τους, το εισόδημά τους, την ιατρική τους ασφάλιση, τη θέρμανση τους, αλλά προπάντων να αναλογίζονται τι πραγματικά παίζεται: Ευρωπαϊκή Ένωση και Δημοκρατία από τη μια ή ακροδεξιός εθνικισμός, προστατευτισμός και κοινωνικός αποκλεισμός, από την άλλη, σημειώνει ο Κουρτ Μπάγιερ.

Η εκλογική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ ταρακούνησε τους σχολιαστές και τους οικονομικούς πολιτικούς της ΕΕ, οι οποίοι, με το μότο «αν κάτι τέτοιο είναι καν επιτρεπτό», ζητούν επιτακτικά πίστη σε συμμαχίες και εξόφληση παλιών χρεών ως τελεσίγραφη ηθική υποχρέωση, γράφει εισαγωγικά για να τονίσει συγχρόνως πως είναι πολύ σκόπιμο να συζητηθεί επιτέλους η κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ και η καταπολέμηση της κρίσης.

Έξι χρόνια από το ξέσπασμα της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από εκείνο του 2007, και αυτό βέβαια, πέραν από τις πολύ δραστικότερες απώλειες που υπέστησαν οι χώρες οι οποίες βρίσκονται σε πρόγραμμα, και χρειάστηκε να υπάρξει η τρανταχτή εκλογική νίκη του «υποτιθέμενου αριστερο-λαϊκιστικού» ΣΥΡΙΖΑ για να αρχίσει επιτέλους αυτή η συζήτηση, παρατηρεί ο πρώην διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Όλα τα προηγούμενα επιχειρήματα από πολλές πλευρές, ότι η πολιτική λιτότητας δεν μπορεί να αποτελέσει επιτυχή οικονομικοπολιτική στρατηγική, απορρίπτονταν συστηματικά από την πλευρά της ΕΕ και των χωρών της Ευρωζώνης που ασκούν επιρροή, αναφέρει.

Από την πλευρά των πολιτικών της ΕΕ θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η «κραυγή» της ελληνικής κοινωνίας, διότι αν οι κοινωνίες καταρρέουν περαιτέρω, αν συνεχιστεί παραπέρα η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, την οποία πρωταρχικά θέλει να καταπολεμήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τότε η προσέλευση στις επόμενες εκλογές δεν θα είναι προς τα φιλοευρωπαϊκά αριστερά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και το «Ποντέμος» στην Ισπανία, προειδοποιεί ο κ. Μπάγιερ. Η προσέλευση, προσθέτει, θα είναι προς τα αντιδημοκρατικά, στα αντιευρωπαϊκά κόμματα, στους καταστροφείς της ΕΕ, όπως το «Εθνικό Μέτωπο» (Γαλλία), τη «Χρυσή Αυγή» (Ελλάδα), το «Εναλλακτική για τη Γερμανία», το «Κόμμα των Ελευθέρων» (Αυστρία), τους «Σουηδούς Δημοκράτες» και σε τόσα άλλα.

Αυτό που ο ίδιος θέλει να τονίσει είναι, όπως διευκρινίζει, ότι οι επικείμενες διαπραγματεύσεις των υπευθύνων της Ευρωζώνης με την ελληνική κυβέρνηση δεν αφορούν μόνον την τύχη εκατομμυρίων Ελληνίδων και Ελλήνων, αλλά και την ανακοπή της παραπέρα ανόδου των εχθρικών προς την ΕΕ, των ξενοφοβικών και ρατσιστικών δυνάμεων.

Όπως επισημαίνει ο πρώην διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας, η ΕΕ βρίσκεται σε σταυροδρόμι και είτε θα επικρατήσουν οι «ηθικολογούσες» βορειοευρωπαϊκές χώρες, χάνοντας τη μάχη ενάντια στην καταστροφή του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, είτε θα κατανοηθεί ότι η Ευρώπη χρειάζεται επιτακτικά μια αναπτυξιακή στρατηγική, μια στρατηγική της κοινωνικής ολοκλήρωσης και αλληλεγγύης, όπως και της οικολογικής αλλαγής, για να μπορέσει να έχει μέλλον.

Ο Κουρτ Μπάγιερ καταλήγει στο σχόλιο του στη «Βίνερ Τσάιτουνγκ» με το συμπέρασμα πως η έως τώρα στρατηγική της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, μαζί και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, έχει αποτύχει κατά γενική ομολογία.

Σε άλλο πρόσφατο σχόλιό του, ο Αυστριακός οικονομολόγος και πρώην διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας τόνιζε χαρακτηριστικά πως η ελληνική και η ευρωπαϊκή πολιτική δεν πρέπει να υπηρετούν τις χρηματαγορές αλλά τους ανθρώπους, υπενθυμίζοντας ότι οι «μετριοπαθείς» δυνάμεις είναι «εκείνες που ώθησαν την Ευρώπη και την Ευρωζώνη στην πολυετή ύφεση με αυξανόμενη φτωχοποίηση και απελπισία». «Είναι εκείνες που δεν διδάχτηκαν τίποτε από τη λανθασμένη τους διαχείριση της κρίσης και επιμένουν στην πολιτική λιτότητας ως κεντρική στρατηγική, παρόλο που αυτή είναι υπεύθυνη για ύφεση, κίνδυνο αποπληθωρισμού και αυξανόμενα ποσοστά χρέους» πρόσθετε.

«Θέλω εδώ να υποστηρίξω τον Ρέντσι και τον Τσίπρα» ανέφερε ο Κουρτ Μπάγιερ, διότι, όπως σημείωνε στο σχόλιο του, «όταν αυτοί οι δύο δεν δέχονται να τους υπαγορεύεται τίποτε από τις Βρυξέλλες και τη Γερμανία, όταν αυτοί ζητούν μια νέα οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσφέρουν επίσης εν μέρει τις συνταγές γι’ αυτό (ακόμη και αν είναι πολύ λίγες και ριζοσπαστικές), όταν αυτοί ζητούν τις ευθύνες από τη Γερμανία (και από άλλους) γι’ αυτή τη λανθασμένη οικονομική πολιτική, τότε αυτές είναι οι πρώτες ηλιαχτίδες για μια μεταστροφή».

Σχετικές ειδήσεις