ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρώμικο παιχνίδι κατά του ελληνικού τουρισμού από την Die Welt

Βρώμικο παιχνίδι κατά του ελληνικού τουρισμού από την Die Welt

Στη φιλολογία περί δήθεν grexit επανέρχεται σήμερα η γερμανική εφημερίδα Die Welt, επιχειρώντας να πλήξει ευθέως τη «βαριά βιομηχανία» της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή τον τουρισμό.

«Ακόμα και μετά την αποτυχία του δεύτερου Eurogroup, αναφέρει η Die Welt στην ηλεκτρονική της έκδοση, η κατάσταση δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως τελική παύση των συνομιλιών. Γι' αυτό το λόγο και οι δυο πλευρές τονίζουν συνεχώς τη διάθεσή τους και την ετοιμότητά τους για να γίνουν συμβιβασμοί. Ο υπουργός οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης είπε πως θα πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία μέσα στις επόμενες 48 ώρες. Γι' αυτό θέλει η Αθήνα, να βρει τους Ευρωπαίους εταίρους της στο μέσο της διαδρομής. Πρέπει να γίνει ό,τι είναι αναγκαίο, ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία. Αυτό, επεσήμανε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, «δίνει χώρο για να γίνει παιχνίδι».

Οι «δότριες χώρες», όπως αποκαλεί η γερμανική σελίδα τις χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας, έχουν προτρέψει την ελληνική κυβέρνηση, να δεχτεί τη συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος βοήθειας, το οποίο έχει προταθεί να επιμηκυνθεί για επιπλέον έξι μήνες.

«Αλλά αυτό, προστίθεται στο δημοσίευμα, είναι τεχνητό συμπλήρωμα, καθώς το πραγματικό πρόγραμμα τελειώνει με το πέρας του Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει: Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, δεν υπάρχουν άλλες πληρωμές από τις Βρυξέλλες. Αλλά ακόμα και τότε δεν είναι αργά για την εξεύρεση λύσης. Μέχρι το τέλος Μαρτίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις, απειλεί η ελληνική κυβέρνηση πως θα τελειώσουν τα λεφτά. Πριν από αυτό όμως, συναντώνται στις 9 Μαρτίου, άλλη μια φορά οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών, καθώς και οι πρωθυπουργοί και πρόεδροι των ευρωπαϊκών εταίρων στις 19 του ίδιου μήνα. Έτσι προσφέρονται αρκετές περιπτώσεις ώστε να υπάρξει συμφωνία, σε περίπτωση αμφιβολιών».

«Το ρίσκο ενός Grexit ανέβηκε στο 50%», λέει ο Γιοργκ Κρέιμερ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Commerzbank, μετά την πρόσφατη αποτυχία των διαπραγματεύσεων. «Παρελθούσης της προθεσμίας της Παρασκευής, η ΕΚΤ, μπορεί να σταματήσει τη χορήγηση έκτακτων δανείων προς τις ελληνικές τράπεζες, βάσει του οποίου, η Ελλάδα θα πάψει να αποτελεί de facto μέλος της Νομισματικής Ένωσης».

Στη συνέχεια το δημοσίευμα περνά σε γκραν γκινιόλ σενάρια: «Από τη στιγμή που θα αποτύχουν οι συνομιλίες και η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός ευρώ, είναι σίγουρο πως θα υπάρξει σημαντική μείωση στις τιμές. Κι αυτό λόγω του ότι, η δραχμή, θα υποτιμηθεί στα σίγουρα. Γι' αυτό το λόγο κάποιοι θα δοκιμάσουν να επωφεληθούν, χαμηλώνοντας τις τωρινές τιμές, αποσκοπώντας στο πιθανό μεγάλο κέρδος, αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ. Οι τιμές των ξενοδοχείων θα μειωθούν σημαντικά λόγω του ότι οι συναλλαγές θα πρέπει να γίνονται στο νέο νόμισμα, όμως τα αεροπορικά εισιτήρια θα παραμείνουν τα ίδια, επειδή οι συναλλαγές των αεροπορικών εταιριών γίνονται σε ευρώ ή δολάρια. Συνεπώς, η Welt προτρέπει όσους σχεδιάζουν διακοπές στην Ελλάδα, να περιμένουν μέχρι τις αρχές Μαρτίου, όταν θα παρθούν οι πρώτες αποφάσεις».

Σχετικές ειδήσεις