ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το κυβερνητικό σχέδιο για τους συντελεστές ΦΠΑ

Το κυβερνητικό σχέδιο για τους συντελεστές ΦΠΑ

Σε φάση τελικής διαμόρφωσης βρίσκεται το κυβερνητικό σχέδιο για τους συντελεστές ΦΠΑ, καθώς από τη μια μεριά υπάρχουν οι ρητές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα αυξήσει τους συντελεστές σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης κι από την άλλη η τεράστια υστέρηση φορολογικών εσόδων, που απειλεί να τινάξει στον αέρα την πρόσφατη συμφωνία Ελλάδος- δανειστών.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επιμένουν ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ στα ποτά, στα τσιγάρα και στα τυχερά παιχνίδια. Οι ίδιοι κύκλοι επικαλούνται παράγοντες της αγοράς, σύμφωνα με τους οποίους ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλούσε νέα ραγδαία αύξηση του λαθρεμπορίου στα προϊόντα καπνού, όπου καταγράφεται φοροδιαφυγή η οποία υπολογίζεται ετησίως σε περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως είπε σε δηλώσεις του ο αρμόδιος υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης, η κυβέρνηση εξετάζει το σύνολο των φορολογικών συντελεστών, μήπως βρεθούν προϊόντα «χαμηλής σημασίας» στα οποία μπορούν να αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές.Σε αυτό το πλαίσιο, κυβερνητικά στελέχη έχουν συγκεντρώσει προτάσεις για άντληση εσόδων από τσιγάρα και αναζητούν τη «μαγική συνταγή» ώστε να μην μειωθούν τα έσοδα και αυτή τους η πρωτοβουλία γυρίσει μπούμερανγκ. Μια σκέψη είναι να υπάρξει αναδόμηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης με αλλαγή του χαρακτήρα του φορολογικού σνυτελεστή.

Ουσιαστικά, δηλαδή, αυτό στο οποίο προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο (χωρίς να έχει λάβει ακόμα τις τελικές του αποφάσεις) είναι η μετάθεση ορισμένων προϊόντων από μια κατηγορία ΦΠΑ σε μιαν άλλη, υψηλότερη. Σε αυτό το πλαίσιο από το υπουργείο Οικονομικών αφήνεται σαφώς να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, όμως χθες, μίλησε για πιθανή αύξηση κάποιου συντελεστή ΦΠΑ, που όμως, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, «δεν αφορά ούτε την παραμεθόριο, ούτε τα βιβλία, ούτε τον Τύπο αλλά ούτε βεβαίως και τα νησιά του Αιγαίου».

Όσο παρατείνεται, όμως, αυτή η όχι-και-τόσο-δημιουργική ασάφεια, τόσο τα έσοδα παρουσιάζουν ολοένα και μεγαλύτερη υστέρηση, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τις δανειακές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Για παράδειγμα, δεν έχει γίνει κατανοητό πώς θα υλοποιηθεί η κυβερνητική βούληση στο θέμα των 100 δόσεων, «να υπάρξει διάκριση μεταξύ αυτών που σκόπιμα δεν πληρώνουν και σε όσους έχουν πραγματική αδυναμία πληρωμής». Επίσης δεν ξέρουμε με τι θα αντικατασταθεί ο περιβόητος ΕΝΦΙΑ, από πότε και σε ποιους θα αφορά ο νέος φόρος.-

Σχετικές ειδήσεις