ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: Για τα προβλήματα των Ελλήνων δεν ευθύνεται η Ευρώπη και η Γερμανία

Σόιμπλε: Για τα προβλήματα των Ελλήνων δεν ευθύνεται η Ευρώπη και η Γερμανία

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Der Standard», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει πως το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων έχει λυθεί οριστικά, επαναλαμβάνει πως από λάθος της μετάφρασης προκλήθηκε η παρεξήγηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ενώ επιμένει πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες πως για τα προβλήματα της Ελλάδας δεν ευθύνεται το Βερολίνο ή οι Βρυξέλλες.

«Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να πουν στους πολίτες την αλήθεια. Για τα προβλήματα δεν ευθύνονται ούτε οι Βρυξέλλες, ούτε η Ευρώπη ή η Γερμανία. Τα προβλήματα οφείλονται στο γεγονός ότι η Ελλάδα έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω από τις δυνάμεις της. Πιθανώς η Ευρωζώνη να ήταν ένας πειρασμός», τονίζει ο κ. Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει πως σε καμία περίπτωση δεν προσέβαλε τον Γ. Βαρουφάκη με τις δηλώσεις του μετά το Ecofin, αλλά η όλη αναστάτωση οφείλεται σε λανθασμένη μετάφραση των όσων είπε από τα ελληνικά ΜΜΕ.

Αναφερόμενος στην πρόθεση της κυβέρνησης να μην ζητήσει τρίτο πρόγραμμα, δηλώνει πως: «πρέπει να σέβεσαι αυτό που λέει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ποτέ δεν πιέσαμε κάποιον να κάνει κάτι που δεν θέλει».

Εξάλλου, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Μαριάνε Κότε τόνισε από την πλευρά της πως στην Ελλάδα δεν έχει δοθεί «λευκή επιταγή» και πως η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της ελληνικής κυβέρνησης. Η κα. Κότε χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την έναρξη των διαπραγματεύσεων των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδος-ΕΕ, σημειώνοντας πως στόχος του Γερμανού ΥΠΟΙΚ «είναι να πορευτεί η Ελλάδα μαζί με την υπόλοιπη Ευρωζωνη».

Σχετικές ειδήσεις