ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι το Πάσχα το τέλος της διαπραγμάτευσης και η εκταμίευση

Μέχρι το Πάσχα το τέλος της διαπραγμάτευσης και η εκταμίευση

Η πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τα εργασιακά και οι αποκρατικοποιήσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων των τεχνικών κλιμακίων αυτή την εβδομάδα, στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα, μετά τις πρώτες συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες για τα δημοσιονομικά.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Η τρίτη και τελευταία φάση θα πραγματοποιηθεί από κλιμάκιο που αναμένεται να έρθει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα και θα ασχοληθεί με τον τραπεζικό τομέα και με τα θέματα των «κόκκινων» δανείων.

Οι συζητήσεις έχουν τρεις θεματικές ενότητες, διάρκειας μιας εβδομάδας η κάθε μια. Η πρώτη ενότητα ήταν τα δημοσιονομικά, με τις επαφές να εστιάζονται στο αν υπάρχει ακόμα το πρωτογενές πλεόνασμα, πόσο μεγάλο είναι το δημοσιονομικό κενό και αν θα χρειαστεί να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

Ο κοινός στόχος των δύο πλευρών είναι έως το Πάσχα να έχει επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, δηλαδή να έχει συνταχθεί ένα πολυνομοσχέδιο με τις βασικές μεταρρυθμίσεις και το οποίο, αν ψηφιστεί από τη Βουλή, να ανοίξει το δρόμο για εκταμίευση υποδόσεων.

Ωστόσο, τα εμπόδια και οι δυσκολίες μέχρι να καταλήξουν σε ένα κοινό πολυνομοσχέδιο οι δύο πλευρές δεν είναι λίγα, ούτε και ασήμαντα, με δεδομένα τόσο τα νέα στοιχεία που θα προκύπτουν, (όπως η τρύπα 2 δισ. στα φορολογικά έσοδα το 2014) όσο και τις αντίθετες απόψεις τους σε πολλά θέματα (νέα μέτρα, αποκρατικοποιήσεις, εργασιακά).

Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν στις Βρυξέλλες, καθώς πλέον και οι δυο πλευρές θα έχουν περισσότερα στοιχεία μετά τη δουλειά που θα έχουν κάνει τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα από την Πέμπτη. Πρώτη προτεραιότητα είναι η διαμόρφωση πλήρους εικόνας για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Ο καθορισμός της ατζέντας των συζητήσεων αποτέλεσε επί μακρόν θέμα συζήτησης. Η ελληνική πλευρά επέμεινε ότι η συζήτηση έπρεπε να εξελιχθεί γύρω από την πρόταση του κ. Βαρουφάκη, την οποία απέστειλε την προηγούμενη Πέμπτη στον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και περιλαμβάνει τα 7 σημεία μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, τελικά συμφωνήθηκε ότι οι συζητήσεις πρέπει να βασιστούν σε όλα τα σημεία που υπάρχουν στο πρόγραμμα και όχι μόνο στις 7 προτάσεις του κ. Βαρουφάκη.

Η διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του Brussels group γίνεται με τους κ. Ντ Κοστέλο, ο οποίος είναι ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ, ο μόνος από τους εκπροσώπους των θεσμών που βρίσκεται σε αυτή τη θέση από την αρχή των Μνημονίων και από την πλευρά του ΔΝΤ μετέχει ο κ. Ρ. Γκογιάλ. Μαζί με τους τρεις θεσμούς βρισκόταν χθες και άλλος ένας για πρώτη φορά, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF/ESM), Ν. Γκαμαριόλι, που είναι υπεύθυνος για την Ελλάδα.

Από την ελληνική πλευρά επικεφαλής των συζητήσεων στις Βρυξέλλες έχει τεθεί ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Ν. Θεοχαράκης, και συμμετέχουν στελέχη από το επιτελείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, η κ. Παναρίτη από το επιτελείο του κ. Γ. Βαρουφάκη και συνεργάτες του κ. Ευ. Τσακαλώτου.

Εκτακτη Σύσκεψη στο Μαξίμου

Εξάλλου με θέμα την αξιολόγηση της πορείας των διαπραγματεύσεων πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου το Σάββατο (14/3/2015) στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Επίσης εξεάστηκε το πώς θα αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Μάρτιν Σουλτς για την αξιοποίηση πόρων από:

-Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (European Regional Development Fund)

-Τα Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (European Social Fund)

- Την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (Youth Employment Initiative), όπου η απορροφητικότητα ήταν στο... 1%

- Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους (Fund for European Aid to the Most Deprived).

Σχετικές ειδήσεις