ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενα βήμα πιο κοντά: Καταλήγουν για τις ιδιωτικοποιήσεις στο Παρίσι

Ενα βήμα πιο κοντά: Καταλήγουν για τις ιδιωτικοποιήσεις στο Παρίσι

Ενόσω συνεχίζεται η ψυχροπολεμική όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις - και στο Παρίσι τα τεχνικά κλιμάκια εργάζονται για δεύτερη ημέρα στην κατεύθυνση εύρεσης κοινού τόπου - ο σκληρός πυρήνας συνεχίζει το σφυροκόπημα με τελευταίο "κρούσμα" τις δηλώσεις Σέλινγκ περί δήθεν ελλιπούς συνεργασίας της Αθήνας με τους εταίρους της, που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Γιάνη Βαρουφάκη.

Οι δανειστές φέρεται να ζητούν τα κέρδη ώστε να αποπληρώνεται χρέος, ενώ η κυβέρνηση θέλει να τροφοδοτείται η ανάπτυξη

Στο τραπέζι των συνομιλιών τέθηκε το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος, με την ελληνική πλευρά να επιμένει στο 1,2%, στόχος που φαίνεται να γίνεται αποδεκτός.

Σήμερα Κυριακή, δεύτερη ημέρα, των επαφών, σύμφωνα με το Mega, τέθηκε και το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων όπου υπάρχει συμφωνία για συμμετοχή του κράτους. Οι δανειστές φέρεται να ζητούν τα κέρδη να αποπλρώνουν χρέος, ενώ η κυβέρνηση θέλει να τροφοδοτούν την ανάπτυξη.

Χθες πρώτη μέρα της συνεδρίασης του Brussels Group στο Παρίσι αποφασίστηκε επίσης η διεξαγωγή έκτακτου Euroworking Group την Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης, ώστε να προετοιμαστεί το Eurogroup της 24ης Απριλίου, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι βρίσκονται σημεία σύγκλισης

Από την κυβέρνηση εξακολουθούν να επιμένουν πως η όποια συμφωνία θα πρέπει να βασίζεται στο σεβασμό των υποχρεώσεων της χώρας σε διεθνές επίπεδο, αλλά και στο σεβασμό των δεσμεύσεων προς τους Έλληνες πολίτες για ενταφιασμό του μνημονίου και των πολιτικών λιτότητας. Ενδεικτικό ήταν, δε, και το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα στους συνεργάτες του.

Την Ελλάδα εκπροσωπούν ο επικεφαλής των οικονομικών εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Χουλιάρακης, ο νέος γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νικόλαος Θεοχαράκης και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, Έλενα Παναρίτη, ενώ η σημερινή συνάντηση αναμένεται να ξεκινήσει το μεσημέρι.

Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν παύουν να δημιουργούν κλίμα μέσω μηνυμάτων, προτροπών και καθοδηγήσεων.

«Είναι η Ελλάδα και όχι η Ευρώπη αυτή η οποία θα πληγεί από τα προβλήματα που δημιουργούν τα οικονομικά προβλήματα στην Αθήνα διότι η Ευρώπη έχει οικοδομήσει μηχανισμούς για να προστατευθεί», επισήμανε από την Ουάσινγκτον ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν.

Ενώ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε ότι η απάντηση στην ελληνική κρίση βρίσκεται στα χέρια της Αθήνας, προσθέτοντας ότι «απαιτείται ακόμα περισσότερη δουλειά κι αυτό επείγει».

Την ίδια ώρα για μυστικές και συχνές επαφές του Μάριο Ντράγκι, της Κριστίν Λαγκάρντ, του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά και του Αλέξη Τσίπρα έκανε λόγο η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine αναφέροντας πως στόχος των συζητήσεων είναι επιτέλους να βρεθεί λύση στη διαπραγμάτευση.

Μάλιστα η γερμανική εφημερίδα χαρακτηρίζει την τετράδα ως "Ομάδα του δείπνου της Φραγκφούρτης" και αναφέρει πως όταν δεν συζητούν τα τέσσερα αυτά πρόσωπα επικοινωνούν τηλεφωνικά ή μέσω τηλεδιάσκεψης εκπρόσωποί τους.

Οι επαφές αυτές γίνονται 3 ή 4 φορές την εβδομάδα και η FAZ αναφέρει πως εκφράζονται στις συζητήσεις μεγάλες διαφωνίες αλλά υπάρχει μεγάλη επιθυμία για να βρεθεί κοινός τόπος.

Σχετικές ειδήσεις