ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατάινεν: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις

Κατάινεν: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις

Έμφαση στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων και τη δημιουργία θετικού επιχειρηματικού κλίματος προκειμένου να αξιοποιηθεί η δυναμική του πακέτου Γιούνκερ για τις επενδύσεις έδωσε, σήμερα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο προώθησης του επενδυτικού προγράμματος.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

«Η Ελλάδα έχει βελτιώσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της, αλλά πρέπει να καταπολεμηθεί η διαφθορά, να βελτιωθεί το νομικό σύστημα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και να προχωρήσει η απελευθέρωση επαγγελμάτων», σημείωσε ο Κατάινεν.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν, αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα, που βρίσκεται στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν, αλλά εξαρτάται από την κυβέρνηση. «Σήμερα τα πράγματα στην Ελλάδα «βαδίζουν» σε λάθος κατεύθυνση, είπε, εξηγώντας ότι σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία οι θέσεις εργασίες άρχισαν να αυξάνονται, ενώ κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ακόμα στην Ελλάδα».

Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώνεται, ανέφερε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση».

Οι επενδυτές χρειάζονται εμπιστοσύνη για να σχεδιάσουν επενδύσεις και τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη, τη διαφθορά, τη φορολογία, τη διοίκηση δημοσίων εσόδων.

Ο κ. Κατάινεν σημείωσε ότι «είναι στα χέρια των ελληνικών αρχών να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις» και προέτρεψε την κυβέρνηση να «κάνει αυτό που της αναλογεί», τονίζοντας παράλληλα ότι γνωρίζει τις θυσίες που έχουν γίνει, ενώ αναφερόμενος στην κατάσταση της χώρας, είπε ότι «η κρίση εδώ είναι μεγαλύτερη από οπουδήποτε αλλού. Η Ευρώπη θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα».

Στις συναντήσεις που θα έχει ο κ. Κατάινεν με τους υπουργούς θα συζητήσει για το πώς θα επωφεληθεί η Ελλάδα από τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όπως είπε, ήδη ανακοινώθηκαν οι πρώτες 4 επενδύσεις στην Ευρώπη, οι οποίες θα ενταχθούν στο πρόγραμμα Γιούνκερ και προς το παρόν θα χρηματοδοτηθούν με bridge financing.

Μιλώντας για το πρόγραμμα Γιούνκερ σημείωσε ότι το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με βάση τις ανάγκες των φτωχότερων χωρών, δηλαδή της Πορτογαλίας και της Ελλάδας και δίνει έμφαση στη διεύρυνση και εμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς, στον εναρμονισμό στην ψηφιακή αγορά, αλλά και στον ενεργειακό τομέα και τον τομέα της κεφαλαιαγοράς.
Όπως είπε ο κ. Κατάινεν θα δημιουργηθεί μια διαφανής δεξαμενή σχεδίων από το ευρωπαϊκό ταμείο στρατηγικών επενδύσεων, από όπου θα μπορούν να ενημερώνονται οι τράπεζες, ενώ οι επενδυτές θα αντλούν πληροφορίες και θα αποφασίζουν για τη χρηματοδότηση.

Σχετικές ειδήσεις