ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: Αν καταστραφεί η Ελλάδα θα καταστραφεί και η Γερμανία

Σόιμπλε: Αν καταστραφεί η Ελλάδα θα καταστραφεί και η Γερμανία

Αρνητικός εμφανίστηκε, για άλλη μία φορά, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ζήτημα των ελληνικών αξιώσεων για τις πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία.

Αναφερόμενος στο ελληνικό αίτημα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών το χαρακτήρισε «ανοησία», καθώς όπως είπε, έχει ήδη διευθετηθεί.

Ο κ. Σόιμπλε τόνισε, παρόλα αυτά, πως «η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθειά μας», τονίζοντας πως ενδεχόμενη καταστροφή για την Ελλάδα, θα συνεπαγόταν καταστροφή και για τη Γερμανία: «Η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθειά μας. Πρέπει να συνεχίσουμε να βοηθούμε την Ελλάδα, αλλά η βοήθεια θα πρέπει να έχει νόημα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι «αν τελικά δεν αλλάξει τίποτα, αυτό θα πλήξει μόνο τους ίδιους τους Έλληνες».

Στην Ευρώπη «πρέπει, όποιος τα πηγαίνει κάπως καλύτερα, να βοηθά και όποιον δεν τα πηγαίνει τόσο καλά. Αυτό όμως δεν πρέπει να οδηγεί στο να λένε κάποιοι, τώρα δεν χρειάζεται να κάνω τίποτα, θα με βοηθούν συνεχώς», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε απευθυνόμενος σε μαθητές που επισκέφθηκαν το υπουργείο του με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, λέγοντας ότι στην Ελλάδα αυτό γίνεται αντιληπτό διαφορετικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Έλληνες «για πολλά χρόνια ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους», ενώ οι πλούσιοι είχαν συνηθίσει να μην πληρώνουν καθόλου φόρους. «Αυτούς πρέπει να τους πιάσεις», τόνισε.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να λάβει βοήθεια από άλλη πηγή, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι μόνο η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να βοηθήσει την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η Αθήνα δεν πήρε τίποτα από τη Μόσχα, και υπογράμμισε ότι «ούτε η Ευρώπη, ούτε η τρόικα, ούτε η Γερμανία ευθύνονται για τα ελληνικά δημοσιονομικά προβλήματα».