ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο συμφωνίας με έξοδο από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ

Σχέδιο συμφωνίας με έξοδο από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ

Μια παραλλαγή της πρότασης Βαρουφάκη για ανταλλαγή χρέους φαίνεται να συζητεί η Κομισιόν ζητώντας όμως μέτρα.

Με δέλεαρ μια γενναία ρύθμιση για το ελληνικό χρέος που θα απαλλάξει τη χώρα από τον βρόχο της αποπληρωμής υπέρογκων τόκων και θα επιτρέψει την εφαρμογή μιας αναπτυξιακής πολιτικής επιχειρούν οι Βρυξέλλες να ολοκληρώσουν την 5η αξιολόγηση.

Η «μικρή συμφωνία»με την οποία θα κλείσει το 2ο μνημόνιο, σύμφωνα με την εφημερίδα Αγορά, θα ξεκλειδώσει τη μεγάλη συμφωνία για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι προβλέπει νέο δάνειο ύψους 46 δισ. ευρώ με το οποίο ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης θα αγοράσει τα 19 δισ. ευρώ που οφείλει η Ελλάδα στο ΔΝΤ και τα 27 δισ. που κατέχει η ΕΚΤ.

Η αποπληρωμή του δανείου θα εκτείνεται στο άπειρο, όπως χαρακτηριστικά λένε στις Βρυξέλλες, δηλαδή από 32 έως 50 χρόνια. Οπως λένε αξιωματούχοι της Κομισόν, αν η Ελλάδα συμφωνήσει μπορούν να μεταφερθούν στον ESM, με ελάχιστο επιτόκιο, τα δάνεια ύψους 46 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συνολική συμφωνία με τους εταίρους προϋποθέτει ένα πακέτο μέτρων όπως είναι η ενοποίηση των συντελεστών του ΦΠΑ, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, η μη καταβολή τη 13ης σύνταξης στα χαμηλά εισοδήματα και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Σχετικές ειδήσεις