ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρίξινγκερ: Να στηριχθεί η ελληνική κυβέρνηση

Ρίξινγκερ: Να στηριχθεί η ελληνική κυβέρνηση

Έκκληση στην ηγεσία των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών να στηρίξουν την ελληνική κυβέρνηση απηύθυνε με επιστολή του το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), όπως τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συμπρόεδρος του κόμματος, Μπερντ Ρίξινγκερ.

"Στείλαμε επιστολή προς τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) και υπουργό Οικονομικών στην κυβέρνηση Μέρκελ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ την περασμένη εβδομάδα. Ελπίζαμε ότι το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα θα απαγκιστρωθεί από την αιχμαλωσία της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην Ευρώπη, αλλά δεν το έκανε. Γι' αυτό το θεωρήσαμε σκόπιμο να κάνουμε ξανά έκκληση στον κ. Γκάμπριελ λόγω των κρίσιμων διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές. Επτά μεγάλα συνδικάτα της ομοσπονδίας γερμανικών συνδικάτων (DGB) έχουν κάνει ήδη ανάλογη έκκληση μετά τη νίκη τη ΣΥΡΙΖΑ με τον τίτλο «Η Ελλάδα μετά τις εκλογές - Όχι κίνδυνος, αλλά ευκαιρία για την Ευρώπη», την οποία προσυπέγραψαν ορισμένοι σοσιαλδημοκράτες και αριστεροί. Δυστυχώς το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα μπήκε στην κυβέρνηση συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες και δεν θέλει πλέον να ξέρει τίποτα γι΄ αυτά".

Ο συμπρόεδρος της γερμανικής Αριστεράς εκτιμά ότι "η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε κατάφεραν δυστυχώς να σφυρηλατήσουν ένα είδος ιεράς συμμαχίας κατά του Τσίπρα. Είναι όμως εύθραυστη στο βαθμό που και άλλοι λαοί υποφέρουν από την ίδια πολιτική λιτότητας.

Γι αυτό και ως πρόεδρος της γερμανικής Αριστεράς θεωρώ ότι δεν πρόκειται για ένα ζήτημα μόνο μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ, αλλά για ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη. Αν συνεχισθεί η κατάσταση αυτή, η κρίση θα μεγαλώσει και θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα τουλάχιστον σε ύφεση της οικονομίας της Ευρώπης".

Αναφορικά με τις πιέσεις για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα ο κ. Ρέξινγκερ τονίζει: "-Όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει τα χρέη της με τις δικές της δυνάμεις και δεν μπορεί να απεμπλακεί από την παγίδα της λιτότητας.

Για την Αριστερά το κεντρικό ζήτημα δεν είναι τα «πακέτα βοήθειας», αλλά οι όροι. Μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν βοηθήθηκε καθόλου, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων πήγε στις τράπεζες για να σωθούν, και όχι στον ελληνικό λαό. Το αποφασιστικής σημασίας ζήτημα είναι για μας το αν θα δοθεί στην Ελλάδα η ευκαιρία για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Με τους όρους των πακέτων όμως δεν δίνεται στη χώρα καμιά τέτοια δυνατότητα.

Στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε ακολουθούν διαφορετική γραμμή στο θέμα της Ελλάδας;, ο κ. Ρέξινγκερ τονίζει: "Δεν είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι διαφοροποιούνται, διότι η κυρία Μέρκελ έχει την εσφαλμένη άποψη ότι όλοι πρέπει να ακολουθούν τη Γερμανία (σε θέματα οικονομίας). Ο Σόιμπλε είναι σκληρότερος στο βαθμό που, εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον, φαίνεται πως θα διακινδύνευε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Νομίζω πως η Μέρκελ δεν θα έφτανε μέχρι εκεί. Η καγκελάριος είναι πιο σταθερή στην άποψη ότι Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ".

Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, ο κ. Ρέξινγκερ εκφράζει το φόβο ότι "δεν θα επιτρέψουν καμιά αλλαγή πορείας. Δεν θέλουν μεν να το πάνε τόσο μακριά, ώστε να πάθει η Ελλάδα ασφυξία, αλλά δεν θέλουν και να χαλαρώσουν τη θηλιά τόσο, ώστε η Ελλάδα να νομίσει ότι μπορεί να εγκαταλείψει πραγματικά την παγίδα της λιτότητας, κάτι το οποίο θα ήταν όμως επειγόντως αναγκαίο. Αλλά φυσικά είναι ιδεολογικά τόσο αδιάλλακτοι, ώστε να μη θέλουν να επιτρέψουν να έχει επιτυχία μια άλλη πολιτική μιας αριστερής κυβέρνησης. Θα ήταν ένα κακό παράδειγμα και για άλλες χώρες. Γι΄ αυτό πιστεύω, ότι θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται με κάθε σκληρότητα".

Ο κ. Ρέξινγκερ εκφράζει την πεποίθηση ότι "η ΕΕ δεν θέλει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, διότι θα αναλάμβανε το ρίσκο να ακολουθήσουν και άλλες κρίσεις σε άλλες χώρες. Θα μπορούσε, όμως, φυσικά να συμβεί από ατύχημα αν συνεχίσουν να διαπραγματεύονται έτσι και δεν δίνουν στην Ελλάδα εναλλακτικές διεξόδους".

Η συνέντευξη του συμπροέδρου της γερμανικής Αριστεράς Μπερντ Ρίξινγκερ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Αντώνη Πολυχρονάκη έχει ως εξής:
-Kύριε Ρίξινγκερ, αναλάβατε μια πρωτοβουλία για συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες στο θέμα της Ελλάδας. Ποιός είναι ο στόχος σας;
-Στείλαμε μια επιστολή προς τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος(SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ την περασμένη εβδομάδα. Επτά μεγάλα συνδικάτα της ομοσπονδίας γερμανικών συνδικάτων (DGB) είχαν κάνει ήδη μια έκκληση μετά τη νίκη τη ΣΥΡΙΖΑ με τον τίτλο «Η Ελλάδα μετά τις εκλογές - Όχι κίνδυνος, αλλά ευκαιρία για την Ευρώπη», την οποία προσυπέγραψαν ορισμένοι σοσιαλδημοκράτες και αριστεροί. Ελπίζαμε ότι το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα θα απαγκιστρωθεί από την αιχμαλωσία της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην Ευρώπη, αλλά δεν το έκανε. Γι' αυτό το θεωρήσαμε σκόπιμο να κάνουμε ξανά έκκληση στον Γκάμπριελ λόγω των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές.
-Ποιό είναι το περιεχόμενο αυτής της επιστολής;
-Παραπέμπουμε καταρχάς στο προεκλογικό πρόγραμμα των Σοσιαλδημοκρατών, στο οποίο το κόμμα τους διατύπωνε θέσεις κατά της ανεργίας, για την ανάπτυξη της οικονομίας και την κοινωνική δικαιοσύνη και αναφερόταν στην αποτυχία της μέχρι ευρωπαϊκής πολιτικής. Δυστυχώς το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) μπήκε στην κυβέρνηση συνασπισμού με τους χριστιανοδημοκράτες και δεν θέλει πλέον να ξέρει τίποτα γι΄ αυτά. Ελπίζαμε ότι με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, την ήττα των σοσιαλδημοκρατών στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και στη Γερμανία το SPD είναι στάσιμο, θα αναθεωρήσουν τη στάση τους, αλλά δυστυχώς αυτό δεν συνέβη.
-Σε τι άλλο αναφέρεστε;
-Στο κάλεσμα της γερμανικής ομοσπονδίας συνδικάτων (DGB), στο οποίο γίνεται έκκληση να σταματήσει η πολιτική της λιτότητας και ότι πρέπει να εκπονηθεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη, ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη της οικονομίας και ιδίως να γίνουν επενδύσεις στις υποδομές. Πρόκειται για θέσεις που υποστηρίζει και το κόμμα μας («Die Linke»). Η πολιτική της λιτότητας, αν το δει κανείς ιστορικά, δεν έχει λειτουργήσει. Δεν έχει επιτύχει πουθενά όπου διατάσσονται προγράμματα περικοπών εν μέσω κρίσης. Η Ελλάδα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, ότι έτσι δεν έρχεται η ανάκαμψη της οικονομίας.
-Είχε απήχηση αυτό το κάλεσμα της ομοσπονδίας γερμανικών συνδικάτων;
-Είναι λυπηρό, αλλά δεν είχε. Η (γερμανική) Αριστερά είναι δυστυχώς το μόνο κόμμα που υποστήριξε το κάλεσμά της, αν και θα πρέπει να σημειώσουμε μια κάποια αλλαγή των Πρασίνων, μια απομάκρυνση από τις νεοφιλελεύθερες θέσεις στην Ευρώπη. Οι Σοσιαλδημοκράτες ήταν υπέρ του εκσυγχρονισμού, της οικονομικής ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας και τώρα υποστηρίζουν τη λιτότητα, τη σωτηρία των τραπεζών και την κατάργηση του κοινωνικού κράτους.
-Nομίζετε ότι θα ανταποκριθεί ο κ. Γκάμπριελ στη δική σας επιστολή;
-Ίσως οι Σοσιαλδημοκράτες απαντήσουν. Δε νομίζω ότι ο Γκάμπριελ μπορεί να μην απαντήσει, διότι υπάρχουν πολλοί σοσιαλδημοκράτες οι οποίοι έχουν υπογράψει την έκκληση του DGB. Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) θα είχε μια ευκαιρία να αποστασιοποιηθεί εν μέρει από την μέχρι τώρα πολιτική του, διότι πρέπει να αποκτήσει ένα αυτόνομο προφίλ, δεδομένου ότι ιδίως σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής δεν έχει. Ο πολιτικός του προσανατολισμός καθορίζεται από τη Μέρκελ και δεν μπορεί να αποσαφηνίσει ποιος είναι ο δικός τους διακριτός ρόλος από τους Μέρκελ και Σία.
-Tι πιθανότητες υπάρχουν να παρακινήστε τους Σοσιαλδημοκράτες σε αλλαγή πλεύσης;
-Δεν εξαρτάται μόνο από τους ίδιους τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες. Προσωπικά ήλπιζα ότι τα ρήγματα ιδίως στην Ιταλία και την Γαλλία θα ήταν μεγαλύτερα και ότι θα υπάρξει μια ευρύτερη απαγκίστρωση από την οικονομική πολιτική που καθορίζεται από την Γερμανία. Δεν συνέβη. Το αν το SPD ανταποκριθεί στην επιστολή μας εξαρτάται από το πόσο ισχυρή θα είναι η πίεση της βάσης της.
-Πώς κρίνετε την μέχρι τώρα πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε σε σχέση με την Ελλάδα;
-Η μέχρι τώρα πορεία είναι εντελώς καταστροφική για την Ελλάδα. Η συζήτηση δεν θα ήταν πλήρης αν περιοριζόταν μόνο στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα μόνο χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο καταστροφικά μπορεί να επιδράσει μια τέτοια πολιτική στην οικονομία και την κοινωνία σε όλη την Ευρώπη. Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν στην Πορτογαλία, ενώ και η γερμανική οικονομία είναι στάσιμη. Αυτή η πορεία δεν θα οδηγήσει την Ευρώπη στην οικονομική ανάπτυξη.
-Νομίζετε ότι η Μέρκελ και ο Σόιμπλε ακολουθούν διαφορετική γραμμή στο θέμα της Ελλάδας;
-Μάλλον είναι απλώς ρητορική. Δεν είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι διαφοροποιούνται, διότι η κυρία Μέρκελ έχει την εσφαλμένη άποψη ότι όλοι πρέπει να ακολουθούν τη Γερμανία (σε θέματα οικονομίας). Ο Σόιμπλε είναι σκληρότερος στο βαθμό που, εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον, φαίνεται πως θα διακινδύνευε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Νομίζω πως η Μέρκελ δεν θα έφτανε μέχρι εκεί. Η καγκελάριος είναι πιο σταθερή στην άποψη ότι Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ.
-Τι γνώμη έχει το κόμμα σας για τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς;
-Φοβάμαι πως δεν θα επιτρέψουν καμιά αλλαγή πορείας. Δεν θέλουν μεν να το πάνε τόσο μακριά, ώστε να πάθει η Ελλάδα ασφυξία, αλλά δεν θέλουν και να χαλαρώσουν τη θηλιά τόσο, ώστε η Ελλάδα να νομίσει ότι μπορεί να εγκαταλείψει πραγματικά την παγίδα της λιτότητας, κάτι το οποίο θα ήταν όμως επειγόντως αναγκαίο. Αλλά φυσικά είναι ιδεολογικά τόσο αδιάλλακτοι, ώστε να μη θέλουν να επιτρέψουν να έχει επιτυχία μια άλλη πολιτική μιας αριστερής κυβέρνησης. Θα ήταν ένα κακό παράδειγμα και για άλλες χώρες. Γι΄ αυτό πιστεύω, ότι θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται με κάθε σκληρότητα.
-Θέλουν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη;
-Δεν νομίζω ότι η ΕΕ θέλει την έξοδο, διότι θα αναλάμβανε το ρίσκο να ακολουθήσουν και άλλες κρίσεις σε άλλες χώρες. Θα μπορούσε, όμως, φυσικά να συμβεί από ατύχημα αν συνεχίσουν να διαπραγματεύονται έτσι και δεν δίνουν στην Ελλάδα εναλλακτικές διεξόδους.
-Πρόσφατα ο κ. Γκάμπριελ μίλησε για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα. Τι γνώμη έχετε επ΄ αυτού;
-Όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει τα χρέη της με τις δικές της δυνάμεις και δεν μπορεί να απεμπλακεί από την παγίδα της λιτότητας. Επομένως δεν θα μπορέσει να αποφευχθεί. Αλλά για την Αριστερά το κεντρικό ζήτημα δεν είναι τα «πακέτα βοήθειας», αλλά οι όροι. Μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν βοηθήθηκε καθόλου, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων πήγε στις τράπεζες για να σωθούν και όχι στον ελληνικό λαό. Το αποφασιστικής σημασίας ζήτημα είναι για μας το αν θα δοθεί στην Ελλάδα η ευκαιρία για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Με τους όρους των πακέτων όμως δεν δίνεται στη χώρα καμιά τέτοια δυνατότητα.
-Η κυβέρνηση Τσίπρα και ειδικά ο κ. Βαρουφάκης έχουν γίνει αντικείμενο σφοδρών επικρίσεων στη Γερμανία όπως λ.χ. ότι είναι ερασιτέχνες....
-Η κατηγορία ότι δεν έχουν ιδέα είναι γελοία. Δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Πρόκειται για παραπληροφόρηση. Οι επικρίσεις αυτές είναι απόρροια της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας. Ειδικά στη Γερμανία η κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων στους κύκλους των οικονομολόγων, στους κρατικούς θεσμούς και στην κυβέρνηση παραμένει αρραγής. Και είναι μάλιστα από τις πλέον αρραγείς στον κόσμο σε σχέση λ.χ. με τη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ, όπου υπάρχουν περισσότερες διαφορετικές φωνές από ότι σε μας.
-Γιατί οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις δεν κατόρθωσαν να δημιουργήσουν μια ευρωπαϊκή συμμαχία κατά της λιτότητας;
-Νομίζω ότι αρχικά μεν δεν ευδοκίμησε αυτή η προσπάθεια, αλλά αν απέτυχε και μακροπρόθεσμα δεν το ξέρω. Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε κατάφεραν δυστυχώς να σφυρηλατήσουν ένα είδος ιεράς συμμαχίας κατά του Τσίπρα. Είναι όμως εύθραυστη στο βαθμό που και άλλοι λαοί υποφέρουν από την ίδια πολιτική λιτότητας. Γι' αυτό και ως πρόεδρος της γερμανικής Αριστεράς θεωρώ ότι δεν πρόκειται για ένα ζήτημα μόνο μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε., αλλά για ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη. Αν συνεχισθεί η κατάσταση αυτή η κρίση θα μεγαλώσει και θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα τουλάχιστον σε ύφεση της οικονομίας της Ευρώπης..
-Για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων κα του αναγκαστικού κατοχικού δανείου ποια είναι η θέση σας;
-Eίμαστε το μοναδικό κόμμα στο γερμανικό κοινοβούλιο το οποίο λέει ανοιχτά ότι πρέπει να καταβληθεί το αναγκαστικό δάνειο. Πιστεύουμε επίσης ότι πρέπει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τις πολεμικές αποζημιώσεις με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα αυτό. Διαφωνώ όμως απολύτως με τη σύνδεση του θέματος σύνδεσής με το χρέος. Πρέπει να συζητήσουμε το θέμα των αποζημιώσεων ξεχωριστά από τη ευρωπαϊκή πολιτική. Είναι δύο διαφορετικά πεδία και αν συνδεθούν θα αυξηθεί η έλλειψη κατανόησης για το θέμα αυτό στο (γερμανικό) λαό.
-Οι πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης Τσίπρα αξιολογήθηκαν εντελώς αρνητικά από ορισμένους κύκλους στη Γερμανία. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;
-Πρόκειται και πάλι για μια κριτική συνδεδεμένη με την ιδεολογία. Όταν λένε ότι ο Τσίπρας δεν πέτυχε τίποτα το εννοούν στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης λιτότητας. Φυσικά και πέτυχε ορισμένα πράγματα. Εγκατέλειψε την μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική, εισήγαγε ένα ανθρωπιστικό πρόγραμμα, φρόντισε να αποκατασταθούν βασικά πράγματα όπως η ιατρική περίθαλψη, να δώσει κουπόνια σίτισης... και σε αυτά τα θέματα η κυβέρνηση βρίσκεται σε καλό δρόμο. Για όλα τα υπόλοιπα πρέπει να επιδειχθεί υπομονή. Κανείς δεν μπορεί στα σοβαρά να περιμένει από μια κυβέρνηση 100 ημερών να διορθώσει λάθη δεκαετιών. Δεν έχει βέβαια κανένα μαγικό ραβδί και ιδίως πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το μέλλον της χώρας δεν αποφασίζεται δυστυχώς μόνο από την Ελλάδα.
-Mπορούν ακόμα οι Έλληνες να ελπίζουν για μια στροφή στη στάση της Ευρώπης;
-Το μεγάλο θέμα είναι αν η ΕΕ θα σφίξει τη θηλιά ή θα αφήσει περιθώρια. Αν επιτυγχάνονταν η αύξηση των περιθωρίων για την Ελλάδα, θα δημιουργούνταν η βάση για μια θετική εξέλιξη.

Σχετικές ειδήσεις