ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρομοκρατεί το BBC: Η Ελλάδα ξεμένει από χρόνο και χρήμα

Τρομοκρατεί το BBC: Η Ελλάδα ξεμένει από χρόνο και χρήμα

Ανακρίβειες, ψεύδη, τρομοφοβικά και ελάχιστα ενημερωτικά είναι τα κείμενα και οι ανταποκρίσεις των ξένων ΜΜΕ για το ελληνικό πολιτικό και οικονομικό σκηνικό όπως διαμορφώνεται κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Το κλίμα που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ για τη χώρας είναι ξεκάθαρα αρνητικό, μιλώντας πλέον ανοιχτά για το ενδεχόμενο ενός Grexit.

Σειρά δημοσιευμάτων φέρουν κέντρα αποφάσεων στην ΕΕ αλλά και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να κοιτάζουν πλέον ρεαλιστικά την επόμενη μέρα μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σημειώνοντας πως ο χρόνος τελειώνει!

Σενάρια, παρασενάρια, θεωρίες συνομωσίας, τρομοϋστερία. Τα γνωστά «παπαγαλακιά» των δανειστών σπεύδουν καθημερινά πλέον να μεταφράσουν την οικονομικοπολιτική κατάσταση στην Ελλάδα από τη δική τους σκοπιά με στόχο να δημιουργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις και δυσμενές κλίμα για την ελληνική κυβέρνηση.

Φτάνουν στο σημείο να αναλύσουν ακόμα και σενάρια Grexit, αν και γνωρίζουν καλά πως κάτι τέτοιο δεν συμφέρει κανέναν.

«Άδεια τα ταμεία της Ελλάδας»

Στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να εξωθηθεί σε έξοδο από τη ζώνη του ευρώ αναφέρεται σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, το οποίο σημειώνει ο χρόνος αλλά και τα χρήματα τελειώνουν.

«Αν η ελληνική κυβέρνηση αποτύχει να συνάψει συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους της, τότε είναι πολύ πιθανόν να μην καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της», αναφέρει το BBC και προσθέτει:

«Χωρίς την ύπαρξη μιας συμφωνίας ρευστού αντί μεταρρυθμίσεων, η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ξεμείνει από ρευστό και αυτό, όπως σημειώνεται, είναι κάτι που έχει ειπωθεί πολλές φορές, αν και τώρα φαίνεται ότι θα γίνει πραγματικότητα.

Η Ελλάδα, επισημαίνεται, κατάφερε να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Μάιο, όμως έπεται ένα ακόμη πιο δύσκολο καλοκαίρι, με υψηλές αποπληρωμές σε Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν λάβει την τελευταία δόση, ύψους 7,2 δισ. ευρώ, του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, η Ελλάδα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κηρύξει στάση πληρωμών».

Δύσκολη η επιβίωση...

Το BBC υποστηρίζει πως η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν μπορεί να επιβιώσει καθώς πολύ απλά έχει παρά πολλές υποχρεώσεις για να αποπληρώσει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Παράλληλα, χρειάζεται επιπλέον 2,2 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Ιουνίου προκειμένου να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

«Για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν αδιανόητο να πληρώσει τα χρέη της προς τους πιστωτές της αντί των συντάξεων και των μισθών του δημόσιου τομέα», σημειώνεται στο δημοσίευμα, στο οποίο υπογραμμίζεται ότι ήδη έχει επαναπροσλάβει 4.000 δημοσίους υπαλλήλους, που είχαν απολυθεί από την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση.

Παράλληλα αναφέρει ότι» η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, ύψους δεκάδων δισ. ευρώ, όμως αν οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις της δεν ικανοποιήσουν τους πιστωτές της, δεν πρόκειται να λάβει ρευστό».
Το δημιοσίευμα του BBC επισημαίνει ότι «αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αποπληρώσει τα δάνειά της, ρισκάρει να διακοπεί η ρευστότητα από την ΕΚΤ, που επιτρέπει τόσο στις τράπεζες όσο και στην κυβέρνηση να επιβιώσουν. Στερούμενη ρευστότητας, η ελληνική κυβέρνηση θα κινδύνευε μια αναγκαστική στάση πληρωμών, που φαίνεται ως η χειρότερη δυνατή επιλογή, που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα εκτός της ζώνης του ευρώ και θα προκαλούσε ένα πτωτικό σπιράλ.

Όπως σημειώνει ο καθηγητής Iain Begg του London School of Economics, «μια αναγκαστική στάση πληρωμών είναι όταν τα ταμεία είναι άδεια, σταματάς να πληρώνεις τους υπαλλήλους σου και χρησιμοποιείς όλες τις πηγές για να πληρώσεις τους λογαριασμούς των νοσοκομείων».

Η Ελλάδα θα επέστρεφε στη δραχμή, θα υφίστατο άμεση υποτίμηση και πληθωρισμό και θα καταγραφόταν κρίση στο τραπεζικό σύστημα.

«Θα μπορούσε να καταλήξει σε έναν παρία στις διεθνείς αγορές για χρόνια, όπως η Αργεντινή το 2002», προειδοποιεί ο καθηγητής Begg.

Σχετικές ειδήσεις