ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύσταση Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων

Σύσταση Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων

Νομοσχέδιο με διάταξη του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προβλέπει τη σύσταση δημόσιας εταιρείας με την επωνυμία "Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων" (Δ.ΕΠ.ΕΝ.Ε.) με σκοπό τη διενέργεια επενδύσεων σε θέματα φυσικού αερίου και άλλων επενδύσεων για ενεργειακούς σκοπούς.

Όπως εξήγησε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης, το αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα είναι ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ η μία μοναδική μετοχή της θα ανήκει στο Δημόσιο.

Ο κ. Λαφαζάνης επεσήμανε ότι ο λόγος που εισάγεται το άρθρο είναι οι συζητήσεις με τη Ρωσία για την κατασκευή του αγωγού που θα διέρχεται από την Ελλάδα και υπολογίζεται ότι μπορεί να φέρνει στη χώρα μας 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. «Οι συζητήσεις είναι πολύ προχωρημένες και η συμφωνία-πλαίσιο θα μπορούσε να υπογραφεί στην Αγία Πετρούπολη κατά την εκεί παρουσία της κυβερνητικής αντιπροσωπείας υπό τον πρωθυπουργό. Σε αυτό το ενδεχόμενο και επειδή ο χρόνος τρέχει, φέραμε μια διάταξη για τη σύσταση εταιρείας, ώστε να συμμετάσχει το ελληνικό δημόσιο στο φορέα κατασκευής και διαχείρισης του έργου του αγωγού. Το ελληνικό δημόσιο θα έχει οφέλη από ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν γίνει στη μεταπολίτευση, μια επένδυση ύψους πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι ένα έργο που διαμορφώνει την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο», παρατήρησε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Σχετικές ειδήσεις