ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ: Ποιοι οι κερδισμένοι και ποιους θα επιβαρύνουν

Μικρές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ: Ποιοι οι κερδισμένοι και ποιους θα επιβαρύνουν

Μικρές θα είναι οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, με τον στόχο είσπραξης εσόδων 2,65 δισ. ευρώ να παραμένει αμετάβλητος.

Όπως αναφέρει το Έθνος οι αλλαγές θα αφορούν κυρίως τους συντελεστές υπολογισμού του φόρου, ενώ στους κερδισμένους θα είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές με χαμηλές αντικειμενικές αξίες, καθώς στόχος είναι να μετακυλιστούν οι επιβαρύνσεις από τους φορολογούμενους με μικρής αξίας ακίνητα και χαμηλά εισοδήματα προς αυτούς οι οποίοι κατέχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί και φέτος με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας υπερβαίνουν τις εμπορικές τιμές σε ποσοστό που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά ακόμη και το 50%.

Ο φόρος για τα ακίνητα θα ξεκινήσει να εισπράττεται από τον Οκτώβριο για να εξοφληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις και θα πρέπει να έχει εισπραχθεί το αργότερο έως τις 29 Φεβρουαρίου 2016.

Εκείνοι που φαίνεται θα είναι κερδισμένοι είναι όσοι έχουν κλειστά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτό το επίπεδο θα υπάρξει μείωση του φόρου.

Παράλληλα όμως έρχονται αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας με αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου με ταυτόχρονη μείωση του αφορολόγητου ορίου, στις 250.000 ευρώ από 300.000 ευρώ που είναι σήμερα.

Σχετικές ειδήσεις