ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΧΙ στην εγγύηση των καταθέσεων από τη Μέρκελ

ΟΧΙ στην εγγύηση των καταθέσεων από τη Μέρκελ

Η Γερμανίδα Καγκελάριος πολλές φορές έχει λειτουργήσει ως...λαγός για πολλές αλλαγές δημοσιονομικού ενδιαφέροντος που έλαβαν χώρα στην Ε.Ε.

Βερολίνο και δανειστές μας προετοιμάζουν για το κούρεμα καταθέσεων που θα μας «σερβίρουν» τους επόμενους μήνες.

Ο λόγος της και οι δημόσιες τοποθετήσεις τις προμηνύουν δραματικές εξελίξεις και ξαναφέρνουν στο προσκήνιο το εφιαλτικό σενάριο του κουρέματος καταθέσεων.

Η τραγική αυτή εξέλιξη, είναι κάτι που φοβίζει και τους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά πολύ περισσότερο τους Έλληνες, αφού η πραγματική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν έχει ολοκληρωθεί και παραμένει ακόμα ανοικτό το ενδεχόμενο να πληρώσουν το «μάρμαρο» οι καταθέτες.

Η κυρία Μέρκελ επανέφερε σήμερα 16/12/2015 το θέμα, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία εγγύηση καταθέσεων, ανοίγοντας διάπλατα το ενδεχόμενο να πάρει σάρκα και οστά μια τέτοια εξέλιξη.
Μάλιστα η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει τέτοιου είδους εγγύηση, καθώς όπως είπε κάτι τέτοιο θα οδηγήσει τις εθνικές κυβερνήσεις να αυξήσουν τα ρίσκα τους.

«Οι κίνδυνοι για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που συνδέονται με τις κυβερνήσεις, πρέπει να μειωθούν», δήλωσε.

«Μία αμοιβαιοποίηση της ευρωπαϊκής εξασφάλισης καταθέσεων θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Αυτός είναι ο λόγος που το θεωρούμε λάθος και το απορρίπτουμε».

Γίνεται πλέον αντιληπτό πού οδηγεί την Ευρώπη το «Διευθυντήριο του Βερολίνου» και είναι σαφές ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν τα παιχνίδια των τραπεζών.

Ακόμη κι αν κάποιοι δήθεν φωνάζουν ότι πρέπει να υπάρξει επί του θέματος Πανευρωπαϊκή εγγύηση, η στάση τους είναι μάλλον επίπλαστη, αφού οι μισοί θα παίξουν το ρόλο του καλού και οι άλλοι μισοί το ρόλο του κακού.

Υπενθυμίζουμε οτι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem δήλωσαν ότι η δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα για να τονωθεί η οικονομία της Ευρωζώνης, πιέζοντας για μία συμφωνία στο θέμα αυτό, στην οποία είναι σθεναρά αντίθετη η Γερμανία.

"Είμαι πεπεισμένος ότι η σύσταση και ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης θα είναι πιο σημαντική για την οικονομική ανάκαμψη τώρα από οποιαδήποτε άλλα σχέδια", δήλωσε ο Dijsselbloem στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

"Τι θα μπορούσε να είναι πιο επείγον από την προστασία των αποταμιεύσεων των πολιτών μας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης τους στο τραπεζικό σύστημα;" δήλωσε ο Juncker, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για την επίτευξη γρήγορης συμφωνίας για το θέμα αυτό.

Το γεγονός ότι οι δανειστές επιλέγουν να ανοίξουν το θέμα αυτό στο συγκεκριμένο timing μαρτυρά τις προθέσεις τους και καλλιεργεί συνάμα ένα κλίμα το οποίο προετοιμάζει την κοινή γνώμη να δεχθεί... σιωπηρά και αυτή την αρνητική εξέλιξη.

Σχετικές ειδήσεις