ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άρνηση Σταθάκη πως υπήρξε μονομερής ενέργεια από την κυβέρνηση

Άρνηση Σταθάκη πως υπήρξε μονομερής ενέργεια από την κυβέρνηση

Αρνήθηκε, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης,πως η κατάθεση του «παράλληλου προγράμματος» της κυβέρνησης αποτελεί μονομερή ενέργεια μετά την απόσυρσή του άρον-άρον από τη Βουλή, ύστερα από το τελεσίγραφο που έθεσαν προς την Αθήνα οι εταίροι.

Ο υπουργός είπε πως η κυβέρνηση δεν προχωρά μονομερώς σε νομοσχέδια που έχουν δημοσιονομικό κόστος, παραδεχόμενος την πλήρη υποταγή της κυβέρνησης στους δανειστές. «Θα κάνουμε πράγματα που δεν έχουν σχέση με το πρόγραμμα, αλλά δεν προχωρούμε μονομερώς σε πράγματα που έχουν δημοσιονομικό κόστος» είπε.

«Νομίζω ότι θα διευκρινιστούν τα θέματα και θα προχωρήσει κανονικά», είπε ο κ. Σταθάκης, σημειώνοντας ότι το παράλληλο πρόγραμμα περιέχει διατάξεις που «πρέπει να προχωρήσουν» για την ενίσχυση ευπαθών ομάδων.

Ο υπουργός Οικονομίας επανάλαβε την κυβερνητική θέση ότι η συζήτηση για το παράλληλο πρόγραμμα δεν «πάγωσε» αλλά απλώς - λόγω της αποχώρησης της αντιπολίτευσης από τη Βουλή - θα προχωρήσει με την κανονική διαδικασία, κι όχι με τη ταχύτερη διαδικασία του επείγοντος.

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε πως η χώρα μας «έχει υπογράψει μία πολύ συγκεκριμένη συμφωνία» με τους θεσμούς και τηρεί τις δεσμεύσεις της με βάση το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα.

Αναφερόμενος στη δήλωση του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει μία ισορροπία 80% παράλληλο πρόγραμμα και 20% Μνημόνιο, ο κ. Σταθάκης είπε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφερόταν στη διετία που θα αρχίσει μετά τον Φεβρουάριο, καθώς τότε θα έχει υλοποιηθεί το 70% του προγράμματος στήριξης και θα απομένουν μία περίοδος με λιγότερες δεσμεύσεις.

Σχετικά με την επικείμενη δύσκολη διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση, ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα «καταφέρει» μία «ισορροπημένη και δίκαιη λύση» για το ασφαλιστικό, και θα προστατεύσει πλήρως τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας από πώληση σε ταμεία.

Τέλος, σε ερώτηση αν οι πιστωτές δέχονται την πλήρη εξαίρεση των στεγαστικών α' κατοικίας, ο υπουργός είπε "θα το συζητήσουμε μαζί τους", αλλά επισήμανε πως «σε κάθε κύκλο διαπραγμάτευσης έχουμε πετύχει πολλά πράγματα».

Σχετικές ειδήσεις