ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρώπη βάζει στην άκρη του οίκους αξιολόγησης

Η Ευρώπη βάζει στην άκρη του οίκους αξιολόγησης
Η απότομη υποβάθμιση της Πορτογαλίας βάζει για τα καλά τους οίκους αξιολόγησης στο επίκεντρο της κριτικής τόσο από την ΕΚΤ όσο και από τις κυβερνήσεις και...

Η απότομη υποβάθμιση της Πορτογαλίας βάζει για τα καλά τους οίκους αξιολόγησης στο επίκεντρο της κριτικής τόσο από την ΕΚΤ όσο και από τις κυβερνήσεις και τα στελέχη χωρών – μελών της Ευρωζώνης.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλόντ Τρισέ στην χθεσινή συνέντευξη τύπου έκανε αναφορά στην ανάγκη να σπάσει το ολιγοπώλιο των οίκων αξιολόγησης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μάλιστα ανέστειλε την Πέμπτη την ισχύ του κανόνα της ελάχιστης πιστοληπτικής αξιολόγησης για να αποδέχεται τα πορτογαλικά ομόλογα ως εξασφάλιση για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, όπως δήλωσε ο επικεφαλής.

"Αποφασίσαμε να αναστείλουμε τον κανόνα της ελάχιστης πιστοληπτικής αξιολόγησης...για τον σκοπό των πράξεων αναχρηματοδότησης του ευρωσυστήματος στην περίπτωση των εργαλείων χρέους που εκδίδει απευθείας ή εγγυάται η πορτογαλική κυβέρνηση", δήλωσε ο Τρισέ σε συνέντευξη τύπου μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια.

Αλλά και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε είχε κάνει αναφορά σε μια μη επιθυμητή κατάσταση όσον αφορά τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι λειτουργούν ως ολιγοπώλιο, με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να συμμερίζεται τις απόψεις του και να καλεί την τρόικα να μην επηρεάζεται από τις αξιολογήσεις των οίκων.

Διαβάστε περισσότερα στο newscode.gr