ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Σε «περιορισμένη χρεοκοπία» η Ελλάδα

Fitch: Σε «περιορισμένη χρεοκοπία» η Ελλάδα
Η απόφαση του οίκου ήταν αναμενόμενη, μετά την συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο νέο πακέτο ελληνικής διάσωσης,

Σε καθεστώς "περιορισμένης χρεοκοπίας" ανακοίνωσε ο οίκος αξιολόγησης Fitch ότι θα θέσει τη χώρα μας.

Η απόφαση του οίκου ήταν αναμενόμενη, μετά την συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο νέο πακέτο ελληνικής διάσωσης, που συμφωνήθηκε χθες στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο οίκος αξιολογήσης αναφέρει στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία ότι η σύνοδος της ΕΕ για την Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό και θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνης.

Σημειώνει ότι η νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα τεθεί στα χαμηλά επίπεδα της κερδοσκοπικής βαθμίδας και τονίζει ότι θα επαναθέσει αξιολογήσεις μετά-χρεοκοπίας στην Ελλάδα, όταν "θεραπευθεί" η πιστωτική χρεοκοπία και προσθέτει ότι η μείωση των επιτοκίων και οι παρατάσεις στις λήξεις των ομολόγων, αποτελούν μια πιθανή ευκαιρία για επανάκτηση του ελληνικού αξιόχρεου.

Η Fitch τονίζει ότι το "δεδικασμένο" του αποτελέσματος της συνόδου με συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών (private sector involvement-PSI) θα εφαρμοστεί και στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία, παρά τις δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών περί του αντιθέτου.Aλλάζει συνέχεια τις βαθμολογίες μας τώρα η Fitch, όπως ήταν αναμενόμενο.

Ο οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι θα θέσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε κατηγορία μερικής χρεωκοπίας, εκτιμάται όμως ότι θα την αναβαθμίσει στην βαθμίδα "low speculative" μόλις ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ομολόγων.

Ο οίκος είπε ότι η μείωση του επιτοκίου και η παράταση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους δίνουν στην Ελλάδα την δυνατότητα να ανακινήσει την φερεγγυότητά της και να ενισχύσει την αξιολόγησή της.

«Η Fitch θα δώσει νέα αξιολόγηση στην Ελλάδα και στα νέα εργαλεία χρέους μετά την χρεωκοπία μόλις λήξει η περίοδος πιστωτικού επεισοδίου με την έκδοση νέων τίτλων στους συμμετέχοντες ομολογιούχους», ανέφερε η ανακοίνωση της Fitch.