ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι θα πληρώσουν τα... σπασμένα του Ασφαλιστικού

Ποιοι θα πληρώσουν τα... σπασμένα του Ασφαλιστικού

Βόμβα στο ασφαλιστικό σύστημα αποτελεί η... απόπειρα διάσωσής του, αφού το εν λόγω εγχείρημα, μέσω της υπέρμετρης επιβάρυνσης των ασφαλισμένων, μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

ΠΟΙΟΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ - ΟΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Την ίδια στιγμή το Ελεγκτικό Συνέδριο θεωρεί ότι διατάξεις του Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου είναι αντισυνταγματικές, εστιάζοντας ως θεμέλιο λίθο αυτής της αντισυνταγματικότητας στο γεγονός ότι εντάσσονται σε έναν φορέα δημόσιοι με ιδιωτικούς υπαλλήλους.

Όπως αναφέρει το νομοσχέδιο εφόσον στηρίζεται στην ενιαία ασφαλιστική αντιμετώπιση προσώπων που σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν μπορούν να υπαχθούν στον ίδιο ασφαλιστικό οργανισμό, εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας στο σύνολό του, καθόσον ανατρέπεται το νομοθετικό του θεμέλιο.

Οι ανατροπές είναι σαρωτικές και μεγάλοι χαμένοι μπορεί να θεωρηθούν, οι υψηλόμισθοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι – κυρίως τα ειδικά μισθολόγια – που χάνουν και ως εργαζόμενοι από την αύξηση εισφορών και τη μείωση των μελλοντικών τους συντάξεων, αλλά και ως συνταξιούχοι εξαιτίας των περικοπών στο μέρισμα, το εφάπαξ και τις πολλαπλές συντάξεις καθώς και οι ένστολοι.

Η αδικία είναι προκλητική κατά των νυν ασφαλισμένων που καλούνται να πληρώσουν υψηλές εισφορές και ταυτόχρονα οδηγούνται σε χαμηλότερες συντάξεις, μέσω των νέων ποσοστών αναπλήρωσης.

Στο πεδίο των εισφορών, η πλέον υπέρμετρη επιβάρυνση αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους καθώς και τους αγρότες με υψηλά εισοδήματα. Διπλές εισφορές ακόμη και για την υγεία θα πληρώνουν οι εργαζόμενοι που ασφαλίζονται ως μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι («μπλοκάκια»).

Μείωση εισοδημάτων θα υποστεί και μια μεγάλη ομάδα νυν συνταξιούχων, αυτοί που παίρνουν πολύ υψηλές συντάξεις, κυρίως επικουρικές αλλά και για εκείνους που αντιστοιχούν στο 20% των δικαιούχων του ΕΚΑΣ που θα κοπεί.

Από τους ήδη συνταξιούχους πλήττονται όσοι εισπράττουν από κύρια και επικουρική σύνταξη πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά και 1.170 καθαρά, οι οποίοι πέφτουν στο δίχτυ των περικοπών. Πλήττονται κυρίως ασφαλισμένοι που έφυγαν με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης, τραπεζουπάλληλοι, ναυτικοί και τουριστικοί πράκτορες, εμποροϋπάλληλοι, εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, μισθωτοί που συνταξιοδοτήθηκαν μετά το 2005.

Στους χαμένους μπαίνουν και οι ελευθεροεπαγγελματίες και οι αγρότες με εισοδήματα άνω των 24.000 ευρώ, ενώ σημαντικό μέρος της... αύξησης της εισπραξιμότητας θα αναζητηθεί από τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι» και απ’ όσους έχουν διπλή απασχόληση. Βέβαια, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι πρόκειται για δύσκολο να επιτευχθεί εγχείρημα, καθώς εκτιμούν ότι θα επιφέρει το ανάποδο αποτέλεσμα, ήτοι να μην πληρώνουν ούτε αυτοί που σήμερα καταβάλλουν, με μεγάλη δυσκολία, εισφορές.

Μεγάλοι χαμένοι θεωρούνται οι υψηλόμισθοι, όσοι φεύγουν με μέσες αποδοχές και λιγότερα από 20 χρόνια ή περισσότερα από 30 και οι χαμηλόμισθοι που φεύγουν με 15ετία.

Χαμένοι είναι και όσοι αποχωρούν με 15-20 χρόνια και μικρούς μισθούς λόγω «κουτσουρεμένης» εθνικής σύνταξης και αναπλήρωσης στο 11,55% του μισθού. Μεγάλες απώλειες θα έχουν και οι νέοι συνταξιούχοι αναπηρίας με ποσοστό 67% έως 79%.

Υπάρχουν και κερδισμένοι

Από το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων υπάρχουν και κερδισμένοι και είναι οι νυν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ με αποδοχές πέριξ των 1.000 ευρώ και 20 με 25 χρόνια ασφάλισης, καθώς και οι χαμηλόμισθοι με πάνω από 20 χρόνια ασφάλισης.

Όλοι οι υπόλοιποι, σύμφωνα με το νέο υπολογισμό των συντάξεων θα υποστούν από μικρές έως πολύ μεγαλύτερες μειώσεις.

Οι συνταξιοδοτικές δαπάνες πρέπει να μην ξεπερνούν κατ' έτος το 16% του ΑΕΠ και από το 2017, θα διενεργούνται αναλογιστικές μελέτες και αν οι δαπάνες ξεπερνούν το +2,5% από τις αντίστοιχες δαπάνες, ως ποσοστό του ΑΕΠ, του 2009, θα γίνονται οι αναγκαίες "προσαρμογές".

Μπλόκο από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Μπλόκο αντισυνταγματικότητας στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο Κατρούγκαλου βάζει, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία εκλήθη να γνωμοδοτήσει, όπως γίνεται κάθε φορά που κατατίθενται νομοσχέδια δημοσιονομικού ενδιαφέροντος στη Βουλή.

Σύμφωνα με το σκεπτικό που συντάχθηκε από την Ολομέλεια,το Ελεγκτικό Συνέδριο θεωρεί ότι διατάξεις του Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου είναι αντισυνταγματικές, εστιάζοντας ως θεμέλιο λίθο αυτής της αντισυνταγματικότητας στο γεγονός ότι εντάσσονται σε έναν φορέα δημόσιοι με ιδιωτικούς υπαλλήλους (π.χ ΕΤΑΠ - ΜΜΕ το οποίο ειναι ιδιωτικού δικαίου ταμείο, χωρίς καμία δημόσια χορηγία από συστάσεως του).

Χαρακτηριστικά μάλιστα η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου αναφέρει ότι το νομοσχέδιο «εφόσον στηρίζεται στην ενιαία ασφαλιστική αντιμετώπιση προσώπων που σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν μπορούν να υπαχθούν στον ίδιο ασφαλιστικό οργανισμό, εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας στο σύνολό του, καθόσον ανατρέπεται το νομοθετικό του θεμέλιο».

Δηλαδή κρίνουν πως για να προχωρήσει αυτή η θεμελιακή ασφαλιστική αναπροσαρμογή για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους θα πρέπει να αλλάξει το ίδιο το Σύνταγμα:

«Συνεπώς, η υπαγωγή με νόμο σε ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών με τους λοιπούς εργαζόμενους δεν συνάδει με τη θέση που το ισχύον Σύνταγμα επιφυλάσσει σ’ αυτούς, δεδομένου ότι αυτή συνιστά συνταγματικό κεκτημένο, η ανατροπή του οποίου απαιτεί αναθεώρηση των σχετικών συνταγματικών διατάξεων.

Περαιτέρω, η ρύθμιση αυτή θέτει ζήτημα αντίθεσης στην αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης που απορρέει από το κράτος δικαίου, δοθέντος ότι η υπαγωγή των εργαζομένων στο σύστημα κοινωνικής ή επαγγελματικής ασφάλισης αποτελεί ουσιώδη παράγοντα που εκτιμάται κατά την επιλογή του επαγγέλματος.

Ενόψει αυτών, το υπό εξέταση σχέδιο νόμου, εφόσον στηρίζεται στην ενιαία ασφαλιστική αντιμετώπιση προσώπων που σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν μπορούν να υπαχθούν στον ίδιο ασφαλιστικό οργανισμό, εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας στο σύνολό του, καθόσον ανατρέπεται το νομοθετικό του θεμέλιο».

Σχετικές ειδήσεις