ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φεύγει το ΔΝΤ από την Ελλάδα - Τι ζητά για να επιστρέψει

Φεύγει το ΔΝΤ από την Ελλάδα - Τι ζητά για να επιστρέψει

Στην κόψη του ξυραφιού άλλη μια φορά η χώρα ανάμεσα σε Ευρωπαίους και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

ΑΓΝΩΣΤΗ Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΝΤΕΛΙΑΣ ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ

Η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα φεύγει για Ουάσιγκτον με τις εξελίξεις να προσδιορίζουν την ημερομηνία της επιστροφής της ως άγνωστη.

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ, ζητά από το οικονομικό επιτελείο δέσμη συγκεκριμένων μέτρων για περικοπές δαπανών ώστε να τις αξιολογήσει, ενώ συντηρεί την «ένταση» με την Ευρώπη αμφισβητώντας τα στοιχεία της Eurostat για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την έδρα του ΔΝΤ, που επικαλείται η Real, η επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου, Ντέλια Βελκουλέσκου, θα αναχωρήσει σήμερα από την Αθήνα χωρίς να έχει διευκρινιστεί η ημερομηνία της επιστροφής της στην Ελλάδα.

Η διακοπή των συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση, όπως διαρρέεται από την Ουάσιγκτον, δεν οφείλεται μόνο στην απαίτηση των δανειστών για νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων όσο στην έλλειψη κυρίως προτάσεων για το ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πρέπει να παρθούν σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι το 2018.

Με άλλα λόγια, αν το οικονομικό επιτελείο δεν προτείνει στους τεχνοκράτες του ΔΝΤ ποιες συγκεκριμένες περικοπές δαπανών πρέπει να γίνουν για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος, τότε οι επικεφαλής των δανειστών δεν θα επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα.

Στο ΔΝΤ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θεωρούν ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βρεθεί ένας συμβιβασμός για το ποια μορφή θα πάρει η δέσμευση της κυβέρνησης, ώστε να ξεπεράσει το σκόπελο της νομοθέτησης των έκτακτων μέτρων που πρέπει να επικυρώσει η ελληνική Βουλή.

Όμως, θα πρέπει να παρουσιαστεί το προσεχές διάστημα από τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, συγκεκριμένη λίστα μέτρων που θα συνοδεύεται από μελέτες και αριθμούς που θα είναι συμβατοί και αξιόπιστοι ώστε «να βγαίνουν τα νούμερα».

Εκεί, όπως ισχυρίζονται αξιωματούχοι του ΔΝΤ, βρίσκεται η αιτία του τελευταίου γύρου των διαπραγματεύσεων.

Στο Ταμείο υπήρχε η εικόνα ότι μετά την περίφημη συνεδρίαση του «Washington Group» την περασμένη εβδομάδα στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου βρέθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι των δανειστών στο ίδιο τραπέζι, ότι η στάση όλων για το ελληνικό ζήτημα ήταν ενιαία και ότι δεν υπήρχαν πλέον διαφοροποιήσεις.

Σχετικές ειδήσεις