ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κόκκινος» συναγερμός για την παγκόσμια οικονομία

«Κόκκινος» συναγερμός για την παγκόσμια οικονομία
Τηλεφωνική σύσκεψη του G-7 μετά την υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας...

Σε αναστάτωση βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία, καθώς υφίσταται το σοκ από τα τεκταινόμενα στην Ευρωζώνη αλλά και την πρωτόγνωρη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G7, της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών θα έχουν τηλεφωνική σύσκεψη εντός του Σαββατοκύριακου, προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ προσέδωσε μια παγκόσμια διάσταση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, γεγονός που εντείνει την ανάγκη να υπάρξει διεθνής συντονισμός.

«Η G7 θα συνεδριάσει τηλεφωνικά. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη εάν αυτό θα γίνει σε μία ή σε δύο φάσεις, απόψε και αύριο», πρόσθεσε.

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουάν, ο οποίος θα προήδρευε σε μια τέτοια συνεδρίαση , δεδομένου ότι η χώρα του ασκεί την προεδρία τόσο της G7 όσο και της G20, δήλωσε σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πει αν θα συγκληθεί έκτακτη σύνοδος.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ

Εκτάκτως αύριο το απόγευμα πρόκειται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη κορυφαίων στελεχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με θέμα τα ιταλικά κρατικά ομόλογα, κάτι ασυνήθιστο, όπως ανέφεραν, μιλώντας ανωνύμως στο Ρόιτερς, πηγές της ΕΚΤ.

Το σοκ της υποβάθμισης

Όσον αφορά στην υποβάθμιση της Αμερικανικής οικονομίας, οι επιδράσεις της αναμένονται απρόβλεπτες για τη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη. Είναι πιθανό η υποβάθμιση αυτή να σημάνει την αύξηση του κόστους δανεισμού τόσο για την κυβέρνηση των ΗΠΑ όσο και για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Εξάλλου τα αμερικανικά ομόλογα, τα οποία άλλοτε αποτελούσαν την αδιαμφισβήτητα ασφαλέστερη επένδυση σε διεθνές επίπεδο, αξιολογούνται πλέον χαμηλότερα από τα ομόλογα που εκδίδονται από χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και ο Καναδάς.

Για διακομματική συστράτευση προέτρεψε ο Λευκός Οίκος τα κόμματα των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων προκειμένου να αποκατασταθούν η οικονομία και τα δημοσιονομικά μεγέθη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος βρίσκεται στη θερινή του κατοικία στο Καμπ Ντέιβιντ ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις.

Διαβάστε επίσης: Πυρετός τηλεφωνικών συσκέψεων των G7

Πρωτόγνωρη υποβάθμιση για τις ΗΠΑ

Ρουμπινί και Κρούγκμαν εναντίον οίκων αξιολόγησης