Αναβρασμός στα Σκόπια: Το VMRO-DPMNE διέγραψε τους επτά βουλευτές που ψήφισαν «ναι»

Αναταραχή επικρατεί στο κόμμα της σκοπιανής αντιπολίτευσης…

Μάτι τρεις μήνες μετά: Γραφειοκρατεία, υψηλά ενοίκια και άδικοι νόμοι, «καίνε» τους πυρόπληκτους

Στις 23 Οκτωβρίου συμπληρώνονται τρεις μήνες από…

Καιρός Σαββατοκύριακο: Επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες - Αναλυτική πρόγνωση

Καιρός: Αλλάζει ο καιρός από σήμερα Σάββατο…

Προσοχή! Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Καλλιθέα - Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν σήμερα Σάββατο (20/10)…

Ο Moody’s υποβάθμισε την Ιταλία

Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody's…

ΟΑΕΕ: Στα όρια του «κραχ» το δεύτερο μεγαλύτερο Ταμείο

ΟΑΕΕ: Στα όρια του «κραχ» το δεύτερο μεγαλύτερο Ταμείο

Διπλό αίτημα για ενίσχυση 350 εκατ. ευρώ από τον ΑΚΑΓΕ - Στα 650 εκατ. ευρώ εκτιμάται το έλλειμμα του 2016

Στα όρια του το δεύτερο μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας, ο ΟΑΕΕ με την εισπραξιμότητα του οργανισμού να φθάνει μόλις στο 50% των οφειλών του και εδώ ακριβώς εντοπίζεται το μεγάλο και δυσεπίλυτο πρόβλημα το οποίο μήνα με τον μήνα μεγεθύνεται.

Το «Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών - ΑΚΑΓΕ» περιέχει δύο μικρότερους και διακριτούς υπολογαριασμούς, ενώ το συνολικό ποσό που διαθέτει ανέρχεται στα 4,917 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό τα 3 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του ΑΚΑΓΕ 3655/2008, άρθρο 149, είναι «κλειδωμένα» μέχρι το τέλος του 2018.

Οι άλλοι δύο μικρότεροι υπολογαριασμοί του ΑΚΑΓΕ διαθέτουν ο μεν ένας που προορίζεται για την ενίσχυση των κύριων συνάξεων 1,631 δισ. ευρώ και ο υπολογαριασμός για την ενίσχυση των επικουρικών συντάξεων διαθέτει 295 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον φετινό προϋπολογισμό του ΑΚΑΓΕ, προβλέπονται συνολικές δαπάνες ύψους 435 εκατ. ευρώ.

Μετά το διπλό αίτημα της διοίκησης του ΟΑΕΕ για οικονομική ενίσχυση 350 εκατ. ευρώ αναμένεται η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης προκειμένου να εκταμιευθούν τα χρήματα από το ΑΚΑΓΕ.

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική για την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο ΟΑΕΕ, το Μέγαρο Μαξίμου έχει ζητήσει αναλυτική ενημέρωση από το υπουργείο Εργασίας.

Ενας στους 2 χρωστά 

Από τα επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας και του ΚΕΑΟ προκύπτει ότι ο ΟΑΕΕ έχει σήμερα 697.876 ενεργούς ασφαλισμένους, από τους οποίους οι 320.883 είναι ενεργοί οφειλέτες, δηλαδή ασφαλισμένοι οι οποίοι χρωστούν εισφορές και έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση. Όμως το πλήθος των ασφαλισμένων οφειλετών οι οποίοι διέκοψαν τις πληρωμές των οφειλών ανέρχεται σε 246.612.

Η εισπραξιμότητα του οργανισμού ανέρχεται μόλις στο 50% των οφειλών του και εδώ ακριβώς εντοπίζεται το μεγάλο και δυσεπίλυτο πρόβλημα το οποίο μήνα με τον μήνα μεγεθύνεται.

Έμπειρα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι για να σωθεί ο ΟΑΕΕ θα πρέπει η εισπραξιμότητά του να ανέλθει στο 75% των οφειλών για να μπορέσει να επιβιώσει χωρίς τις έκτακτες επιχορηγήσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του οργανισμού, το πλήθος ασφαλισμένων ΟΑΕΕ που καταβάλλουν εισφορές και δεν είναι σταθερό σε κάθε δίμηνο ανέρχεται κατά μέσο όρο για το 2016 σε 442.610 ασφαλισμένους, ήτοι σε ποσοστό 63%.

Σύμφωνα με την έκθεση του δευτέρου τριμήνου του ΚΕΑΟ από τον ΟΑΕΕ έχουν ενταχθεί οι οφειλέτες με οφειλές από 5.000 έως 15.000 ευρώ και από 40.000 ευρώ και άνω. Από τα στοιχεία του ΚΕΑΟ προκύπτει ότι από τον ΟΑΕΕ έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο είσπραξης 136.678 οφειλέτες με οφειλές ύψους 4.191.957.525,41 ευρώ.