ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «ΑΑΑ» παραμένει η Γαλλία

Στο «ΑΑΑ» παραμένει η Γαλλία
Την πεποίθηση της ότι η Standard & Poor΄s θα διατηρήσει την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ για την Γαλλία με σταθερό outlook εξέφρασε σήμερα η...

Την πεποίθηση της ότι η Standard & Poor΄s θα διατηρήσει την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ για την Γαλλία με σταθερό outlook εξέφρασε σήμερα η επικεφαλής της S&P France Καρόλ Σιρού.

"Ο βαθμός της Γαλλίας είναι σταθερός στο "AAA" , αυτό ισχύει από το 1975", δήλωσε η Καρόλ Σιρού στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL. "Είμαστε βέβαιοι για την αξιολόγηση αυτή", είπε, αρνούμενη να σχολιάσει τις φήμες που κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας, ορισμένες από τις οποίες έκαναν λόγο για επικείμενη υποβάθμιση οδηγώντας σε πτώση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Οι φήμες αυτές ανάγκασαν τους δύο άλλους οίκους αξιολόγησης τον Moody's Investors Service και τον Fitch Ratings να επαναλάβουν ότι διατηρούν σταθερά τη Γαλλία στη διαβάθμιση AAA.

Ο πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης του Standard & Poor's Τζον Τσάμπερς επανέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Γαλλία διαθέτει "μία συγκροτημένη δημοσιονομική πολιτική" που δικαιολογεί τη διαβάθμιση AAA με σταθερή προοπτική.

Ωστόσο τόνισε ότι "ορισμένοι δημοσιονομικοί δείκτες της Γαλλίας είναι σήμερα ελαφρά χειρότεροι από τους αντίστοιχους των Ηνωμένων Πολιτειών, κυρίως σε ό,τι αφορά το χρέος".

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που δόθηκαν τον Ιούνιο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Γαλλία θα έχει το 2011 δημοσιονομικό έλλειμμα χαμηλότερο από αυτό των ΗΠΑ, στο 5,8% του ΑΕΠ, έναντι 9,9%. Το Παρίσι δεσμεύθηκε να το μειώσει στο 4,6% το 2012 και στο 3% το 2013.