ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκέψεις για επαναφορά χαρτοσήμου και φόρου στα ακίνητα

Σκέψεις για επαναφορά χαρτοσήμου και φόρου στα ακίνητα
Να επαναφέρει το τέλος χαρτοσήμου στα μισθώματα κατοικιών εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ σχεδιάζεται και επιβολή αυτοτελούς φορολόγησης...

Να επαναφέρει το τέλος χαρτοσήμου στα μισθώματα κατοικιών εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ σχεδιάζεται και επιβολή αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 10% στα εισοδήματα από ακίνητα τα οποία σε ετήσια βάση δεν υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο κατάρτισης του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει τέλος χαρτοσήμου, το ύψος του οποίου υπολογίζεται πως θα είναι 1,8% ή 3,6% και θα επιβαρύνει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές.

Υπενθυμίζεται ότι το τέλος χαρτοσήμου στα ενοίκια κατοικιών αρχικά μειώθηκε από 3,6% σε 1,8% από το 2007 και στη συνέχεια, το 2008, καταργήθηκε ενώ εξακολουθεί να ισχύει για τα επαγγελματικά ακίνητα.

Τώρα εξετάζεται η επαναφορά του, με αποτέλεσμα πρόσθετες επιβαρύνσεις για περίπου 900.000 ενοικιαστές. Για παράδειγμα, αν ένας ενοικιαστής πληρώνει ενοίκιο 500 ευρώ, ενδεχόμενη επαναφορά τέλους χαρτοσήμου ύψους 3,6% θα σημάνει την αυτόματη αύξηση του ενοικίου του κατά 18 ευρώ.

Παράλληλα, ενδεχόμενη εφαρμογή της αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 10% στα εισοδήματα από ακίνητα θα σημάνει πως ένας ιδιοκτήτης με εισόδημα 8.000 ευρώ τον χρόνο χωρίς εισοδήματα από άλλες πηγές, ο οποίος σήμερα είναι αφορολόγητος, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 800 ευρώ.