ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FAZ: Ο Σόιμπλε απέδειξε πόσο… ευέλικτος είναι προεκλογικά!

FAZ: Ο Σόιμπλε απέδειξε πόσο… ευέλικτος είναι προεκλογικά!

Μετά την έγκριση της συμφωνίας του Eurogroup από την Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής, η Frankfurter Allgemeine Zeitung σπεύδει να δείξει πόσο… ευέλικτος μπορεί να γίνει ο Σόιμπλε προεκλογικά.

Ο υπουργός Οικονομικών είχε δώσει το λόγο του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ότι στο τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα συμμετείχε πλήρως και το ΔΝΤ, το οποίο ακόμα δεν συμμετέχει με πόρους, επειδή αμφισβητεί ως γνωστόν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Ο Σόιμπλε» σχολιάζει η FAZ «απέδειξε για μια ακόμη φορά πόσο ευέλικτος είναι προεκλογικά, όταν πρόκειται για ευρωπαϊκές υποσχέσεις και την ερμηνεία κανόνων και νόμων».

Και αν θεωρείται «σκληρό καρύδι» στην Ευρώπη, η FAZ σχολιάζει: «Στην πραγματικότητα συμβιβάζεται με πραγματιστικές και σχολαστικές λύσεις που οδηγούν ακριβώς στο αντίθετο από αυτό που επιδίωκαν οι εκάστοτε νόμοι της ΕΕ και από αυτό που διακηρυσσόταν στους Γερμανούς πολίτες κατά την ψήφισή τους.

Η πολυετής επιχείρηση λύτρωσης των Ελλήνων μαζί με το κούρεμα χρέους, η συνεχιζόμενη παραβίαση των κανόνων για το έλλειμμα για παράδειγμα από τη Γαλλία ή η πρόσφατη διάσωση ιταλικών τραπεζών με χρήματα των φορολογουμένων: σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ο Σόιμπλε υπερασπίστηκε στο τέλος συμβιβασμούς ασύμβατους με τους κανόνες».

Και η εφημερίδα καταλήγει: «Είναι αλήθεια ότι την κρίσιμη στιγμή του έλειπε πάντα η στήριξη της ακόμα πιο ευέλικτης καγκελαρίου για μια πιο συνεπή στάση. Τελικά δεν ήθελε και να ρισκάρει τη θέση του, ίσως και με τη δικαιολογημένη πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο θα άνοιγε το δρόμο για χειρότερες καταστρατηγήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ο ίδιος ο Σόιμπλε υποστηρίζει ότι η δημοσιονομική πολιτική του διαθέτει μέτρο και αξιοπιστία. Η αποτίμηση αυτή ισχύει μόνο αν εξαιρέσει κανείς την πολιτική του για το ευρώ».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σχετικές ειδήσεις