ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«ΗΠΑ και ΕΕ αποτελούν πρόκληση για την παγκόσμια οικονομία»

«ΗΠΑ και ΕΕ αποτελούν πρόκληση για την παγκόσμια οικονομία»
Πρόκληση για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη είναι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ...

Πρόκληση για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη είναι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.


«Η παγκόσμια οικονομία αναδύθηκε από την κρίση και αντιμετωπίζει σήμερα πάρα πολλές προκλήσεις οι οποίες κυμαίνονται από τις δυσκολίες της ανάκαμψης στις ΗΠΑ έως τη διατήρηση της αβεβαιότητας στην Ευρώπη», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός, σύμφωνα με το κείμενο ομιλίας του που δόθηκε στον Τύπο.


Ο Γκάιτνερ επισήμανε ακόμη ότι η Αμερική δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την εγκαθίδρυση σταθερών βάσεων για να επιτραπεί μια μακροπρόθεσμη ευημερία.


Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ μετριάζουν αυτές του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε δηλώσει τη Δευτέρα πως η κρίση της ευρωζώνης «τρομάζει» ολόκληρο τον κόσμο και είχε επικρίνει τα κράτη της ΕΕ ότι δεν ενεργούν αρκετά γρήγορα για να την επιλύσουν.


Αντιδρώντας στις δηλώσεις Ομπάμα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επεσήμανε χθες στην Ουάσιγκτον τα δικά της ελλείμματα και την ανεργία που δεν καταφέρνει να μειώσει κάτω από το 9%.


«Αντίθετα απ' ότι πιστεύει ο Ομπάμα, δεν πιστεύω ότι τα προβλήματα της Ευρώπης είναι η αιτία για τα προβλήματα των ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.