ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιούνκερ: Η ευρωζώνη χρειάζεται δικό της υπουργό Οικονομικών, ο ESM να γίνει το ευρωπαϊκό «ΔΝΤ»

Γιούνκερ: Η ευρωζώνη χρειάζεται δικό της υπουργό Οικονομικών, ο ESM να γίνει το ευρωπαϊκό «ΔΝΤ»

Την εκτίμηση ότι, σήμερα, έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δέκα χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, εξέφρασε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι αυτό το παράθυρο δεν θα μείνει ανοικτό για πάντα.

«Ο άνεμος επέστρεψε στα πανιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οφείλουμε να τον εκμεταλλευθούμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν κατά την ομιλία του από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρουσιάζοντας το όραμά του για την αναγέννηση της ΕΕ.

Ο ίδιος σημείωσε πως «είναι τώρα η ώρα να οικοδομήσουμε μία περισσότερη ενωμένη, περισσότερο ισχυρή και περισσότερο δημοκρατική Ευρώπη για το 2025».

Ο Γιούνκερ εξέφρασε τη θέση ότι η ευρωζώνη χρειάζεται το δικό της υπουργό Οικονομικών, ο οποίος να μπορεί να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία της ΕΕ και θα πρέπει να έχει θέση αντιπροέδρου στην Κομισιόν και προέδρου στο Eurogroup.

Υπογράμμισε, δε, ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει σταδιακά να γίνει το ευρωπαϊκό «ΔΝΤ», αναφέροντας σχετικά ότι η Κομισιόν θα καταθέσει τις προτάσεις της τον Δεκέμβριο. Η ευρωζώνη δεν χρειάζεται δικό της κοινοβούλιο ούτε ξεχωριστό προϋπολογισμό, πρόσθεσε ο Γιούνκερ.

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να ολοκληρώσει τις νέες εμπορικές συμφωνίες έως το 2019, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν οι εμπορικές συνομιλίες με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Θέσπιση ευρωπαϊκού πλαισίου για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων

Σε ό,τι αφορά στις ξένες επενδύσεις, ο πρόεδρος της Κομισιόν διαμήνυσε ότι η ΕΕ σχεδιάζει να θεσπιστεί λεπτομερής έλεγχος για τις ξένες επενδύσεις σε στρατηγικής σημασίας τομείς και επιχειρήσεις της ΕΕ, με στόχο την προστασία των στρατηγικών τομέων, μέτρο που απαντά στις ανησυχίες για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη.

«Σήμερα προτείνουμε ένα νέο πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την εξέταση των επενδύσεων, investment screening. Εάν μία ξένη δημόσια επιχείρηση θέλει να αποκτήσει ένα στρατηγικό ευρωπαϊκό λιμάνι, μέρος της ενεργειακής μας υποδομής... ή μία από τις επιχειρήσεις μας του αμυντικού τεχνολογικού τομέα, αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά σε συνθήκες διαφάνειας μέσω εις βάθος εξέτασης και συζήτησης», ανήγγειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης στο Στρασβούργο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει μία ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική που θα αποτελέσει εγγύηση για ανταγωνιστικές βιομηχανίες», τόνισε. Ταυτόχρονα, δήλωσε «σοκαρισμένος» από το σκάνδαλο της παραποίησης των τιμών των εκπομπών ρύπων από την αυτοκινητοβιομηχανία, διατυπώνοντας την απαίτηση για καθαρά αυτοκίνητα στο μέλλον.

Οι Βρετανοί θα μετανιώσουν το Brexit

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, αναφερόμενος στο επικείμενο, εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι Βρετανοί σύντομα θα μετανιώσουν την απόφαση να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, «όπως και η ΕΕ λυπάται που αποχωρούν».

Το Brexit δεν είναι το μέλλον της Ευρώπης, η Ευρώπη θα συνεχίσει το δρόμο της, πρόσθεσε ο Γιούνκερ. Παράλληλα, πρότεινε τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής της ΕΕ μία ημέρα μετά το Brexit, στις 30 Μαρτίου του 2019, στη ρουμανική πόλη Σίμπιου για να χαρτογραφηθεί το μέλλον της ΕΕ.

Για τα βέτο των χωρών-μελών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής

Τη θέση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι σε θέση να υπερβεί τα βέτο των χωρών μελών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, εξέφρασε ο Γιούνκερ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι η Ένωση θα πρέπει να εναγκαλισθεί το όραμα του Εμανουέλ Μακρόν για την Ευρώπη και την ιδέα για την ευρεία δημόσια διαβούλευση για το μέλλον.

Ο ίδιος, πάντως, απέκλεισε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία.

Νέα πολιτική της ΕΕ για την απέλαση των μεταναστών

Μία νέα πολιτική για την απέλαση των μεταναστών πρόκειται να προτείνει η ΕΕ, στα τέλη του μήνα, αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Κομισιόν. Διευκρίνισε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες ενέργειες για την επαναπροώθηση μεταναστών που δεν δικαιούνται πολιτικού ασύλου.

Απέδωσε τα εύσημα, δε, στην Ιταλία, σημειώνοντας ότι διασώζει την τιμή της Ευρώπης και έκανε λόγο για επιμονή και γενναιοδωρία της γείτονος χώρας κατά τους χειρισμούς της στην μεταναστευτική κρίση.

Η ΕΕ θα εργαστεί από κοινού με τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να δοθεί τέλος στις «σκανδαλώδεις» συνθήκες που επικρατούν για τους μετανάστες στη Λιβύη, πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις