Μειώσεις - σοκ για χιλιάδες υπαλλήλους του Δημοσίου

O ανώτατος μισθός θα ανέρχεται στο ποσό των 2.200 ευρώ...
Μειώσεις - σοκ για χιλιάδες υπαλλήλους του Δημοσίου
2'

Μειώσεις-σοκ για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους αλλά και μικρές αυξήσεις για όσους βρίσκονται στην κατώτερη κλίμακα προβλέπει το νέο ενιαίο μισθολόγιο που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στο εξής ο ανώτατος μισθός θα ανέρχεται στο ποσό των 2.200 ευρώ χωρίς το επίδομα θέσης ευθύνης και το πριμ παραγωγικότητας, ενώ μαζί με τα συγκεκριμένα επιδόματα υπολογίζεται ότι θα φτάνει τα 2.700 ευρώ το μήνα.

Αυτό σημαίνει ότι τα «ρετιρέ» του Δημοσίου θα υποστούν απώλειες μέχρι και 1.500 ευρώ το μήνα.

«Φως στο τούνελ» θα δουν όσοι παίρνουν τον κατώτατο βασικό μισθό, ο οποίος από 711 ευρώ που είναι σήμερα για την κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης θα αυξηθεί στα 780 ευρώ, ώστε να προσεγγίσει το βασικό μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε στο υπουργικό Συμβούλιο τα παρακάτω στοιχεία:

- Το 14,5% των υπαλλήλων θα υποστεί μεγάλες μειώσεις.
- Δεν αλλάζει η μισθολογική κατάσταση για το 78% των υπαλλήλων.
- Θα υπάρξει μικρή αύξηση για το 7,5% των υπαλλήλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μισθός των υπαλλήλων που θα υποστεί μειώσεις πάνω από 25%, εξετάζεται να «ψαλιδιστεί» σταδιακά.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών όπως προβλέπεται στο βαθμολόγιο, θα επανακαθοριστούν και οι αποδοχές των συμβασιούχων στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο κ. Ρέππας στο Υπουργικό, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συστήνεται μία νέα αρχή για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων σ΄ ολόκληρο το εύρος του δημόσιου τομέα. Όπως αναφέρεται στη ρύθμιση, «οι μόνιμοι και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι που υπηρετούν σε υπηρεσίες της κεντρικής ή αποκεντρωμένης διοίκησης μπορούν να μετακινούνται στις υπηρεσίες των υπουργείων και των αποκεντρωμένων διοικήσεων, με κοινή απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και των οικείων κατά περίπτωση υπουργών των υπηρεσιών προέλευσης και υποδοχής των υπαλλήλων».

Με το νέο βαθμολόγιο αλλάζουν και οι βαθμοί στο Δημόσιο και από πέντε που είναι σήμερα γίνονται έξι, κατά φθίνουσα σειρά, ως εξής:
Βαθμος ΣΤ - Βαθμός Ε - Βαθμος Δ - Βαθμός Γ - Βαθμός Β - Βαθμός Α

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Ρέππας στο Υπουργικό Συμβούλιο, βασικός άξονας της νομοθετικής πρωτοβουλίας για το νέο βαθμολόγιο είναι η εισαγωγή ενός αξιοκρατικού συστήματος αξιολόγησης τόσο των υπαλλήλων όσο και των υπηρεσιακών μονάδων.

Το νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο, καθώς και τα υπόλοιπα μέτρα που αποφασίστηκαν από την Κυβερνητική Επιτροπή και το Υπουργικό Συμβούλιο και συζητήθηκαν στον διευρυμένο Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, θα περιληφθούν σε νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή