ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρίτη αξιολόγηση: Έτοιμοι να δείξουν… δόντια οι δανειστές για τα προαπαιτούμενα

Τρίτη αξιολόγηση: Έτοιμοι να δείξουν… δόντια οι δανειστές για τα προαπαιτούμενα

Τρίτη αξιολόγηση | Ειδήσεις: Τον κώδωνα του κινδύνου προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι έτοιμοι να κρούσουν οι Θεσμοί, καθώς παρατηρούν καθυστερήσεις ως προς την υλοποίηση των προαπαιτουμένων που οδηγούν στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές, τα τεχνικά κλιμάκια των οποίων επιστρέφουν την ερχόμενη Τρίτη (28/11/2017) στην Αθήνα, ετοιμάζονται να σηκώσουν «κίτρινη κάρτα» στην ελληνική πλευρά, ζητώντας επίσπευση των μεταρρυμίσεων.

Μάλιστα, οι τεχνοκράτες του Κουαρτέτου θα έχουν στα χέρια τους και τις διαπιστώσεις του EuroWorking Group (EWG), το οποίο συνεδριάζει τη Δευτέρα (27/11/2017) και αναμένεται να καθορίσει τη στάση των δανειστών έως και το κρίσιμο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, οπότε και το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να βρεθεί ξανά στην κορυφή της ατζέντας τους.

Για ακόμη μία φορά, υπάρχουν «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, με το μεγαλύτερο από αυτά να αφορά στο ξεκίνημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη (29/11/2017).

Ένα άλλο μέτωπο αφορά στην πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, με τους Θεσμούς να απαιτούν από την ελληνική πλευρά να ανεβάσει «στροφές».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο της επίτευξης συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff-level agreement – SLA), Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν πως η 4η Δεκεμβρίου θα μπορούσε να είναι μια πιθανή ημερομηνία.

Ωστόσο, όπως επιμένουν καλά πληροφορημένες πηγές, όλα θα εξαρτηθούν από τις επιδόσεις της κυβέρνησης ως προς την υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων που έχουν θέσει τόσο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, όσο και το ΔΝΤ.

Σε κάθε περίπτωση, το deadline για την κυβέρνηση είναι η 22α Ιανουαρίου 2018, οπότε και θα πρέπει να υπάρχει η πολιτική συμφωνία σε επίπεδο Eurogroup αφού προηγηθεί λίγες μέρες νωρίτερα το Compliance Report της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται πως το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης είναι άρρηκτα συνυφασμένο με την έναρξη των συζητήσεων για το ελληνικό χρέος, που αποτελεί και πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Διαβάστε εδώ περισσότερα θέματα για την τρίτη αξιολόγηση

Σχετικές ειδήσεις