ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βόμβα» από τους Financial Times: Η Γερμανία δεν θα αποδεσμεύσει την Ελλάδα

«Βόμβα» από τους Financial Times: Η Γερμανία δεν θα αποδεσμεύσει την Ελλάδα

Financial Times | Ειδήσεις: Τι κι αν η Ελλάδα βρίσκεται πλέον μόλις λίγους μήνες προτού το καλαντάρι σημάνει τη λήξη του Μνημονίου, οι βρετανικοί Financial Times επιμένουν σε εκτενές δημοσίευμά τους την Παρασκευή (27/04/2018) ότι Γερμανία δεν είναι έτοιμη να αφήσει τη χώρα μας να ανασάνει.

Γράφουν χαρακτηριστικά οι FT: «Η πιο υπερχρεωμένη χώρα της προετοιμάζεται να βγει από το μνημόνιο έπειτα από οκτώ χρόνια χρηματοδότησης, μια πρωτόγνωρη οικονομική κηδεμονία και μια οικονομία που υπέστη τη χειρότερη ύφεση από κάθε άλλη χώρα στους σύγχρονους καιρούς. Η σημαντική αυτή στιγμή αναμένεται να γίνει στις 20 Αυγούστου».

«Ωστόσο», όπως αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου, «το να αφήσουν την Ελλάδα εγκυμονεί κινδύνους, για τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης».

«Έχοντας κρατήσει την Αθήνα υπό αυστηρό έλεγχο από το 2010, πώς μπορούν οι πρωτεύουσες της ευρωζώνης να εξασφαλίσουν ότι οι Έλληνες - οι οποίοι τους χρωστάνε πάνω από 200 δισ. ευρώ σε χρήματα φορολογουμένων - θα συνεχίσουν να τους αποπληρώνουν για τις επόμενες έξι δεκαετίες;», θέτει ως δίλημμα η βρετανική εφημερίδα.

Παράλληλα, υπογραμμίζει τη στάση του ΔΝΤ που επιμένει πως «η απάντηση είναι μια γενναιόδωρη δόση ελάφρυνσης του χρέους για να βοηθήσει την Ελλάδα να παραμείνει σε μια υγιή οικονομική βάση και να διασφαλίσει ότι οι πιστωτές δεν θα σκληρύνουν τη στάση τους όταν θα έρθει η επόμενη κρίση».

Ειδικότερα, όμως, η εφημερίδα εστιάζει και στις μελλοντικές κινήσεις του Βερολίνου: «Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης με επικεφαλής τη Γερμανία εμφανίζονται διστακτικές κι αυτό γιατί μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους θα σημάνει μικρότερη επιστροφή χρημάτων για τους φορολογούμενούς τους».

Εν συνεχεία, το δημοσίευμα αναφέρεται και στις διαφωνίες γύρω από το πώς οι πιστωτές θα κρατήσουν «σφιγμένο το λουρί» μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Γράφουν σχετικά οι Financial Times:

«Το διακύβευμα είναι ένας «δυναμικός» μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους που θα συνδέει τις πληρωμές με την οικονομική ανάπτυξη. Σε κακές περιόδους ο λογαριασμός θα μειώνεται και σε περιόδους ανάπτυξης, οι Έλληνες θα πληρώνουν περισσότερα.

Το Βερολίνο και οι βόρειοι σύμμαχοι του Βερολίνου που παραμένουν ακόμα "τραυματισμένοι" από τους χειρισμούς ΣΥΡΙΖΑ το 2015 επιθυμούν ο μηχανισμός να συνοδεύεται από αυστηρές προϋποθέσεις. Ειδικότερα, ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, επιμένει ότι η Bundestag θα πρέπει να αποφασίζει κάθε χρόνο για την ελάφρυνση του χρέους. Οι πολέμιοι επιθυμούν μια αποτελεσματική ρήτρα διακοπής που θα διακόπτει την ελάφρυνση αν η Ελλάδα δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που θα έχει μετά τη λήξη του προγράμματος και στους δημοσιονομικούς στόχους.

Από την άλλη πλευρά η Γαλλία και το ΔΝΤ πιέζουν για ένα αυτόματο σύστημα που δεν θα αφήνει περιθώρια για παρεμβάσεις πολιτικού τύπου από το Βερολίνου. Αλλωστε, όπως τονίζουν, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε να καθησυχαστούν οι επενδυτές ότι η Ε.Ε. βλέπει στα σοβαρά τη βοήθεια προς την Ελλάδα».

Διαβάστε επίσης:

Σχετικές ειδήσεις