Μεταφέρεται σε άλλη φυλακή ο 19χρονος Αλβανός - Έρευνα για το ξυλοδαρμό του

Σε άλλη φυλακή μεταφέρεται ο 19χρονος αλβανικής…

Κοινωνικό μέρισμα 2018, συντάξεις και επιδόματα: Ποιοι και πότε θα πάρουν χρήματα

Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής για Κοινωνικό μέρισμα…

Σοκάρουν τα νέα στοιχεία για τη δολοφονία της φοιτήτριας: Το μαχαίρι, η βότκα και τα άλλα κορίτσια

Δεν έχει τέλος η φρίκη - Συνεχίζουν…

Καιρός: Θα χιονίσει σήμερα και στα ορεινά της Αττικής. Η ανάλυση του Τάσου Αρνιακού (video)

Καιρός: Ολες οι λεπτομέρειες για τη ραγδαία επιδείνωση…

Κοινωνικό μέρισμα 2018: Ποιοι θα πληρωθούν στις 14 Δεκεμβρίου

Περίπου 1.300.000 αιτήσεις εχουν υποβληθεί έως τώρα…

ΑΑΔΕ: «Πατάει γκάζι» για να μηδενίσει τις καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρου

ΑΑΔΕ: «Πατάει γκάζι» για να μηδενίσει τις καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρου
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

«Ρίχνει» 700 εκατ. ευρώ η ΑΑΔΕ - Ανάσα ρευστότητας

Να μηδενίσει τις καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρων και  να μην υπάρχει ούτε μια αίτηση επιστροφής που να παραμένει απλήρωτη για πάνω από 90 μέρες επιχειρεί η ΑΑΔΕ

Στο αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΑΑΔΕ που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εχθές, αλλάζει η πρόβλεψη που είχε τεθεί από τις 22 Φεβρουαρίου 2018 και πλέον ορίζεται ότι θα γίνει «εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων επιστροφών για όλα τα φορολογικά αντικείμενα και τακτοποίηση των εκκρεμών σχετικών τίτλων πληρωμής, σε ποσοστό 100% και ως προς το πλήθος και ως προς το ποσό, ώστε στις 31/08/2018 να μην υφίστανται εκκρεμείς επιστροφές (αιτήματα ή/και σχετικοί τίτλοι πληρωμής) άνω των 90 ημερών».

Η ΑΑΔΕ χρωστούσε έως τέλος Μαρτίου πάνω από 675 εκατ. ευρώ σε επιστροφές φόρων. Στο ποσόν αυτό δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς επιστροφές από τα Τελωνεία (και ειδικά για τις κατηγορίες ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα Τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες).

Στις οφειλές αυτές προστίθενται και νέες αιτήσεις ή εντολές πληρωμής, καθώς μέχρι εχθές έχουν εκδοθεί και άλλα 78.000 πιστωτικά εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία, ο μέσος χρόνος αναμονής για επιστροφή φόρου ξεπερνούσε έως το 2017 σε κάποιες εφορίες ακόμα και τα 3  χρόνια (μάλιστα στις ΔΟΥ των επιχειρήσεων υπάρχουν αιτήσεις που εκκρεμούν έως και έξι χρόνια).

Εφεξής, μέσα σε 4-5 μήνες μέχρι 31 Αυγούστου 2018, θα πρέπει η ΑΑΔΕ να «σβήσει» οφειλές άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να δημιουργεί νέες. Επιπλέον,  πρέπει μέσα σε 90 μέρες το πολύ, κάθε αίτηση επιστροφής φόρου να αποπληρώνεται από την εφορία.

Ανάλογη υποχρέωση όμως έχει και το Δημόσιο (φορείς και υπουργεία) που έως τέλος Μαρτίου είχαν και άλλα 2,734 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη σε ιδιώτες.

Γι αυτό το λόγο η Κυβέρνηση έλαβε νέο δάνειο αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό. Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών εκφράζουν αμφιβολίες αν θα μπορέσουν να φτάσουν όλα τα λεφτά στους ιδιώτες, χωρίς να δημιουργούνται νέα ληξιπρόθεσμα χρέη σε βάρος επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

 

  

PHOTO GALLERY