ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπαρόζο: Η ευρωζώνη δεν θα επιβιώσει χωρίς συνεργασία

Μπαρόζο: Η ευρωζώνη δεν θα επιβιώσει χωρίς συνεργασία

Η ευρωζώνη δεν θα καταφέρει να επιβιώσει αν δεν υπάρξει στενότερη συνεργασία και πειθαρχία στη λήψη των αποφάσεων, τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Μιλώντας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ο Μπαρόζο προειδοποίησε ότι «αν δεν ενισχυθεί η ολοκλήρωση, η σύγκλιση και η πειθαρχία, το κοινό νόμισμα δεν θα επιβιώσει».

«Ή θα πρέπει να το δεχτούν αυτό τα κράτη μέλη - ώστε η νομισματική ένωση να συνοδεύεται και από μια οικονομική ένωση που απαιτεί απόλυτη πειθαρχία, σύγκλιση και ολοκλήρωση - ή θα θέσουν σε κίνδυνο τον στόχο μας», προσέθεσε.

Επίσης, ο Μπαρόζο διεμήνυσε ότι η έκδοση κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων θα είναι εφικτή μόνον εφόσον επιτευχθεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ανακοίνωσε ότι οι προτάσεις της Κομισιόν για τα συγκεκριμένα ομόλογα θα παρουσιαστούν αυτό το μήνα.

«Αν υπάρξει σωστός σχεδιασμός, αυτά τα ομολόγα θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και τη δημοσιονομική πειθαρχία στην ευρωζώνη και με αυτό τον τρόπο... την βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στο σύνολο της Ευρώπης», υποστήριξε ο Μπαρόζο, που τα χαρακτήρισε απαραίτητα στη μάχη κατά της αστάθειας στην Ευρώπη.

Παράλληλα, ο Μπαρόζο εμφανίστηκε προβληματισμένος για τη συμμετοχή αναδυόμενων οικονομιών στην ενίσχυση του EFSF, αναφέροντας ότι η ΕΕ είναι η πιο πλούσια περιοχή στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, το να στηριχθεί η ευρωζώνη σε χώρες πιο φτωχές από αυτήν είναι «πολύ περίεργο».

Σε μία αποστροφή της ομιλίας του, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, παραδέχθηκε ότι ουσιαστικά απέτυχαν οι μέχρι τώρα πολιτικές που εφαρμόσθηκαν στην Ευρώπη για την έξοδο από την κρίση.

Δυστυχώς, ομολόγησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, δεν υπάρχει η οικονομική ανάπτυξη που επιδιώξαμε, η ύφεση επιδεινώνεται, η κατανάλωση μειώνεται, οι δείκτες της ανεργίας σ' όλη την Ευρώπη θα επιδεινωθούν και η απασχολησιμότητα θα γνωρίσει και άλλη μείωση.