Μια προσδοκία κι ένας φόβος στο υπουργείο Οικονομικών

Μια προσδοκία κι ένας φόβος στο υπουργείο Οικονομικών

Ουσιαστικά η Ελλάδα φαίνεται να έχει διασφαλίσει την εκταμίευση της 6ης δόσης από το α’ πακέτο βοήθειας των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Τυπικά, ωστόσο, το τελικό ok θα δοθεί την ερχόμενη Τρίτη, κατά τη διάρκεια της συνόδου του Eurogroup.

Ενδεχόμενο να μην ανάψει « πράσινο φως» δεν υπάρχει, διαμηνύεται στην Αθήνα αρμοδίως, τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από το Βερολίνο.

Άλλωστε, όλες οι δηλώσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα από κοινοτικούς και άλλους αξιωματούχους δεν αφήνουν καμία σκιά να πέσει πάνω σε αυτή την προοπτική.

Ωστόσο, στο ΥΠΟΙΚ πάντα θα αγωνιούν, έως και την τελευταία στιγμή, μήπως «κάτι» στραβώσει και αποτρέψει την έλευση των κεφαλαίων (8 δισ. ευρώ), που αναμένονται περίπου ως «μάννα εξ ουρανού», για να πληρωθούν μια σειρά από ανελαστικές υποχρεώσεις.

Την ίδια ώρα, αναζητούν τρόπους για να καλύψουν, στο μέτρο του δυνατού, και τη μαύρη τρύπα των 3 δισ. ευρώ, που έχει προκύψει στον προϋπολογισμό του 2011.

Το ποσό αυτό έχει προκύψει στο 10μηνο και είναι ένας συνδυασμός μειωμένων εσόδων και αυξημένων δαπανών, σε σχέση με τα προσδοκώμενα.

Ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα, δεν υπάρχει, για δύο λόγους: α) η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει δεσμευθεί προς τα κόμματα που τη στηρίζουν ότι δεν πρόκειται να λάβει τέτοια απόφαση στη βραχύβια θητεία της και β) ο χρόνος που απομένει έως το τέλος Δεκεμβρίου είναι ελάχιστος για να ληφθούν μέτρα, που θα προλάβουν και να αποδώσουν.

Γι’ αυτό και όλες οι ελπίδες, πλέον, εναποτίθενται στην απόδοση των μέτρων που λήφθηκαν στο δεύτερο μισό του έτους και μόλις τώρα άρχισαν να εφαρμόζονται.

Αλλά και πάλι το αποτέλεσμα είναι αμφισβητούμενο.