Τι σχεδιάζει για τις επόμενες 40 μέρες το υπουργείο Οικονομικών

Τι σχεδιάζει για τις επόμενες 40 μέρες το υπουργείο Οικονομικών

Αρχές Δεκεμβρίου θα έρθουν τελικώς στην Ελλάδα τα 8 δισ. ευρώ της 6ης δόσης από το α’ πακέτο βοήθειας.

Αυτό είναι το ρεαλιστικό σενάριο, που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, ως προς την τακτοποίηση των ανελαστικών τους υποχρεώσεων, που πρέπει να διευθετηθούν από τώρα έως και στο τέλος του έτους.

Υπάρχει πάντα η πιθανότητα, βεβαίως, τα λεφτά να έρθουν και μέσα στο επόμενο 7ημερο, όμως, αυτή είναι η αισιόδοξη εκδοχή των πραγμάτων και στο οικονομικό επιτελείο προτιμούν να την …αγνοούν, για να μην απογοητευθούν.

Με τα λεφτά αυτά, μεταξύ άλλων, θα αποκατασταθούν οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων, θα διασφαλιστούν οι μισθοί και οι συντάξεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου και βεβαίως θα πληρωθούν οι ομολογιακές λήξεις του Δεκεμβρίου, οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου 5 δισ. ευρώ, από τα οποία, τα 3 δισ. είναι άμεσα απαιτητά σε ρευστό.

Παράλληλα, στο υπουργείο εξετάζουν το ενδεχόμενο ακόμα και τον επόμενο μήνα να προχωρήσουν σε μια, τουλάχιστον, έκδοση εντόκου γραμματίου, σπάζοντας μια παράδοση που λέει ότι το Δεκέμβριο δεν γίνονται τέτοιες κινήσεις.

Η κατάσταση ωστόσο θεωρείται και είναι έκτακτη, οπότε οι εξαιρέσεις επιτρέπονται. Άλλωστε, κάτι ανάλογο έγινε και τον Αύγουστο, όταν και πάλι οι εκδόσεις δεν γίνονταν, αλλά φέτος, κατ’ εξαίρεση, έγιναν.

Το δημόσιο έχει άμεση ανάγκη για κεφάλαια και τώρα του παρουσιάζεται μια ακόμα ευκαιρία.

Μέσω του νέου πακέτου ρευστότητας, μέσω εγγυήσεων, ύψους 30 δισ. που παρέχεται στις τράπεζες, μπορεί να διεκδικήσει ένα καλό μέρος τους κι αυτό μπορεί να το κάνει μόνο μέσω τέτοιων εκδόσεων.

Γι’ αυτό και δεν σκοπεύει να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη.