ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινούν οι αιτήσεις επιχορήγησης για την Βιολογική Γεωργία - Ποιοι είναι δικαιούχοι

Ξεκινούν οι αιτήσεις επιχορήγησης για την Βιολογική Γεωργία - Ποιοι είναι δικαιούχοι
Αφορά χειµερινά σιτηρά

Επιχορήγηση θα λάβουν 6.100 δικαιούχοι

Στην πρόσκληση, που κλείνει 21 Μαρτίου, µπορούν να εντάξουν τα αγροτεµάχιά τους όλοι οι ενεργοί αγρότες που έκαναν ΟΣ∆Ε το 2018 (έτος βάσης).

Οι επιλέξιµες καλλιέργειες είναι: Ελιά, σταφίδα, επιτραπέζια σταφύλια, σταφύλια οινοποιήσιµα, καλαµπόκι, χειµερινά σιτηρά, µηδική, άλλα κτηνοτροφικά ψυχανθή, όσπρια, φυλλώδη λαχανικά, σταυρανθή (µπρόκολο, κουνουπίδη κ.λπ), βολβώδη (κρεµµύδι, σκόρδο κ.λπ), καρότο, πατάτα και ακρόδρυα.

Έτη δεσµεύσεων και δράσεις

Αν ο καλλιεργητής επιθυµεί να εντάξει αγροτεµάχια που είναι ήδη πιστοποιηµένα ως βιολογικά τότε αυτά εντάσσονται στη ∆ράση 11.2.1: «Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές» («παλιοί» 5ετής δέσµευση). Τα αγροτεµάχια που δεν είναι πιστοποιηµένα και θα µετατραπούν σε βιολογικά, εντάσονται στη ∆ράση 11.1.1: «Ενισχύσεις για τη µετατροπή σε βιολογικές πρακτικές» (νεοεισερχόµενοι 3ετής δέσµευση). Σε κάθε περίπτωση η αίτηση µπορεί να αφορά και τις δύο δράσεις.

Αν τώρα δεν φτάσουν τα χρήµατα για όλους τους ενδιαφερόµενους, τότε η επιλογή τους θα γίνει µε βάση κριτήρια µοριοδότησης. Για τους «νεοεισερχόµενους» τα µισά από τα µόρια εξαρτώνται από την ηλικία (έως 18 ετών µέγιστη προτεραιότητα).

Για τους «παλιούς» τα 50 από τα 100 συνολικά µόρια λαµβάνουν όσοι είναι τουλάχιστον 5 χρόνια συµβεβληµένοι µε φορέα πιστοποίησης. Και στις δύο περιπτώσεις, περισσότερες πιθανότητες ένταξης συγκεντρώνουν επίσης οι κάτοχοι αγροτεµαχίων στα ορεινά.

ΠΗΓΗ agronews.gr

Διαβάστε επίσης:

Ραγδαίες εξελίξεις: Στήνει κάλπες ο Τσίπρας - Η ημερομηνία των εκλογών και το «μυστικό» σχέδιο

Αναδρομικά: Ποιοι, πότε και πώς θα πάρουν πίσω τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα

Σχετικές ειδήσεις