ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Aυτόματες κυρώσεις επιθυμεί το Βερολίνο

Aυτόματες κυρώσεις επιθυμεί το Βερολίνο

Την αρχή της αυτόματης επιβολής κυρώσεων στα κράτη που παραβιάζουν τους κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 8 και 9 Δεκεμβρίου προωθεί ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε , όπως γνωστοποιεί ο ίδιος σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται σήμερα στην περιφερειακή γαλλική εφημερίδα Ouest France.


«Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο. Μας χρειάζεται μια πολιτική συμφωνία ήδη από το ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», σημειώνει ο Βέστερβελε στο άρθρο του στην Ουέστ Φρανς.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πρωτίστως οι αυτόματες κυρώσεις στην περίπτωση παραβίασης των κανόνων σταθερότητας, οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν με την εγκαθίδρυση του δικαιώματος προσφυγής ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν οι παραβιάσεις επαναλαμβάνονται», υπογραμμίζει ακόμη.

Ο Βέστερβελε επιθυμεί να υπάρξει ομοφωνία στους 27 σχετικά με το μηχανισμό αυτόν, ο οποίος, όπως επισημαίνει, θα εφαρμοστεί «μόνον στις χώρες της ευρωζώνης».

Αν επιτευχθεί συμφωνία στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών την ερχόμενη εβδομάδα «μια συνέλευση, η θητεία της οποίας θα είναι ορισμένου χρόνου και σκοπιμότητας, θα μπορούσε να συνέλθει την άνοιξη του 2012 και να επεξεργαστεί γρήγορα σαφείς κανόνες σταθερότητας» που θα μπορούν να εφαρμοστούν στις χώρες αυτές, προσθέτει.

«Είναι σημαντικό να το θέσουμε σε εφαρμογή όλοι μαζί, δηλαδή και οι 27" της ΕΕ, καταλήγει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος υπογραμμίζει και πάλι ότι θα είναι απαραίτητες "πολύ περιορισμένες τροποποιήσεις στη συνθήκη της ΕΕ».

Να σημειωθεί πως η Ευρώπη δεν αποδέχεται εδώ και μήνες την ιδέα της επιβολής κυρώσεων στις χώρες οι οποίες δεν τηρούν τους αυστηρούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας όσον αφορά τα δημοσιονομικά τους, καθώς και της τροποποίησης των συνθηκών της ΕΕ για να ενισχυθεί η δημοσιονομική σταθερότητα την οποία προωθεί ο Βέστερβελε , την ώρα μάλιστα που η Γερμανία αρνείται την προοπτική των "ευρωομολόγων", όπως επίσης το να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει ρόλο δανειστή της τελευταίας προσφυγής.