ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το διάδοχο του Γιούνκερ - Νέα συνάντηση την Τρίτη

Αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το διάδοχο του Γιούνκερ - Νέα συνάντηση την Τρίτη

Δεν βγήκε τελικά «λευκός καπνός», καθώς οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για τη στελέχωση των κορυφαίων πόστων της Ένωσης κατέληξαν σε ναυάγιο.

Τη διακοπή της Συνόδου Κορυφής μέχρι αύριο στις 12 ώρα Ελλάδας ανακοίνωσε μέσω Twitter o Πρέμπεν Αμάν, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Ο Ντόναλντ Τουσκ διέκοψε τη συνεδρίαση και συγκαλεί νέο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αύριο στις 11», ανέφερε σχετικώς.

Νωρίτερα, διέρρευσε πως οι ηγέτες της ΕΕ πλησίαζαν σε συμφωνία για να διορίσουν το σοσιαλιστή Ολλανδό Φρανς Τίμερμανς επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ η κεντροδεξιά Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ήταν υποψήφια για να ηγηθεί του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες.

«Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ είναι ένας ισχυρός υποψήφιος για τη θέση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ», πρόσθεσαν οι δύο διπλωμάτες.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, τον οποίο το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ήθελε να ηγηθεί της Κομισιόν, φαίνεται πως θα ηγηθεί του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμπλήρωσαν οι διπλωμάτες, προσθέτοντας πως οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί έπειτα από περισσότερο από 18 ώρες συνομιλιών.

Παράλληλα, «για ισχυρή συναίνεση σχετικά με το πρόσωπο του Φρανς Τίμερμανς» κάνουν λόγο άλλες ευρωπαϊκές πηγές, αναγνωρίζοντας ότι η κατάσταση είναι ωστόσο ευμετάβλητη, καθώς συνεχίζονται, έπειτα από μία «λευκή» νύκτα, οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για τον ορισμό των προσώπων στα κορυφαία ηγετικά πόστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πακέτο που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι περιλαμβάνει εκτός από τον Φρανς Τίμερμανς στην προεδρία της Κομισιόν, την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε ότι ο ορισμός ενός Φιλελεύθερου ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας έχει οδηγήσει στην επιλογή ανάμεσα στον Βέλγο Σαρλ Μισέλ και την Δανή Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Άλλη πηγή ανέφερε το σενάριο η Βεστάγκερ, σημερινή Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού, να ορισθεί α' αντιπρόεδρος της Κομισιόν στο πλευρό του Φρανς Τίμερμανς.

Όσο για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (θητεία δυόμισι ετών) θα μπορούσε να μοιραστεί ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τους Φιλελεύθερους.

Ο Γερμανός spitzenkadidat του ΕΛΚ και πρώην υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ θα μπορούσε να παρηγορηθεί, σύμφωνα με το υπό διαπραγμάτευσιν σενάριο, αναλαμβάνοντας την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα πρώτα δυόμισι χρόνια και να ακολουθήσει ο φιλελεύθερος Γκι Φερχόφστατ για το υπόλοιπο ήμισυ της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ