ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Να ολοκληρωθεί το PSI το α' τρίμηνο του 2012

ΔΝΤ: Να ολοκληρωθεί το PSI το α' τρίμηνο του 2012

Μέσα στο α' τρίμηνο του 2012 αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, που προβλέπει η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με την έκθεση του Πόουλ Τόμσεν, που έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΝΤ.

Όπως αναφέρει η έκθεση του Ταμείου για την ελληνική οικονομία, το Φεβρουάριο του 2013 θα διεξαχθούν νέα στρες τεστς στις τράπεζες, με βάση τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου του 2012.

Σε αυτά τα τεστς, οι ελληνικοί τίτλοι που θα κατέχουν οι τράπεζες, θα αποτιμηθούν στην τρέχουσα αξία τους.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζών μπορεί να ανέλθουν στα 40 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό, όμως, δεν θα δοθεί στο σύνολό του από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), καθώς ένα μέρος του θα αφορά την απευθείας συμμετοχή του Δημοσίου σε αυξήσεις κεφαλαίου που θα γίνει σε τράπεζες στις οποίες το κράτος έχει μετοχές.

Σε κάθε περίπτωση, το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει ότι θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία με τους κατόχους ελληνικών τίτλων για το νέο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

«Η προηγούμενη συμφωνία της 21ης Ιουλίου δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει» αναφέρει το ΔΝΤ που διευκρινίζει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του δημοσίου χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, απαιτείται σχεδόν καθολική συμμετοχή στο PSI.

Εφόσον η συμμετοχή κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι το χρέος μπορεί να διατηρηθεί σε επίπεδα άνω του 145% του ΑΕΠ το 2020.