ΤΡΑΠΕΖΕΣ

H EKT χαλάρωσε την απαγόρευση για την καταβολή μερισμάτων

H EKT χαλάρωσε την απαγόρευση για την καταβολή μερισμάτων
AP

Στη χαλάρωση των όρων για τη διανομή μερισμάτων και την επαναγορά μετοχών προχώρησε σήμερα ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε την να επιτρέψει στις τράπεζες να καταβάλουν ένα μικρό μέρος των σωρευμένων κερδών τους για την περίοδο 2019-2020 στους μετόχους, εφόσον διαθέτουν αρκετά κεφάλαια.

Με τον τρόπο αυτό χαλάρωσε την γενική απαγόρευση που είχε αποφασίσει για την καταβολή μερισμάτων και την επαναγορά μετοχών που είχαν τεθεί σε ισχύ κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Η ΕΚΤ αναμένει ότι η καταβολή μερισμάτων και η επαναγορά μετοχών θα παραμείνουν κάτω από το 15% της κερδοφορίας τους για το 2019-20 και όχι υψηλότερα από 20 μονάδες βάσης του δείκτη Common Equity Tier 1 (CET1) - όποιο από τα δύο είναι χαμηλότερο».

Οι τράπεζες που σκοπεύουν να καταβάλουν μερίσματα ή να επαναγοράσουν μετοχές πρέπει να εμφανίζουν κερδοφορίας και να διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση.

Η εν λόγω απόφαση θα ισχύσει έως τον Σεπτέμβριο 2021 οπότε η Εποπτική Αρχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα επανέλθει στο ζήτημα.