ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Nomura: Το ΔΝΤ μπορεί να ενισχύσει την πτώση του EUR/USD

Nomura: Το ΔΝΤ μπορεί να ενισχύσει την πτώση του EUR/USD

Το τρίτο τρίμηνο του 2014 όμως και ενώ το ευρώ είχε υποτιμηθεί έντονα έναντι του δολαρίου, οι κεντρικές τράπεζες δεν αγόρασαν.

Κάθε τρίμηνο το ΔΝΤ δημοσιεύει μια συνοπτική κατάσταση με τα νομίσματα τα οποία αποτελούν τα συναλλαγματικά αποθεματικά του Ταμείου. Σύμφωνα με την κατάσταση για το Q3 του 2014, υπάρχει μια αξιοσημείωτη μεταβολή.

Όπως σχολιάζει η Nomura, κανονικά και σύμφωνα με τον τρόπο με τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες διαχειρίζονται τα αποθεματικά τους, όταν ένα νόμισμα υποτιμάται, αυτές προχωρούν σε νέες αγορές για να ισοσταθμίσουν τη βαρύτητα του νομίσματος. Το τρίτο τρίμηνο του 2014 όμως και ενώ το ευρώ είχε υποτιμηθεί έντονα έναντι του δολαρίου, οι κεντρικές τράπεζες τόσο των αναπτυγμένων όσο και των αναδυόμενων οικονομιών, όχι μόνο δεν αγόρασαν αλλά ήταν και πωλητές, χωρίς να καλύπτουν τη θέση τους με άλλες ενέργειες.

Σύμφωνα με την κατάσταση που δημοσιεύτηκε σήμερα, το ευρώ ως ποσοστό των συναλλαγματικών αποθεμάτων του ΔΝΤ, σημείωσε πτώση 1,5% στα 22,6% που είναι η μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση της ιστορίας του ευρώ, όπως διαβάζουμε στο www.reporter.gr

Η Nomura σχολιάζει ότι ότι η όποια αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων θα συνεχιστεί και ότι οι εκροές από το ευρώ σε καμία περίπτωση δεν έχουν ολοκληρωθεί. Τέλος η Nomura εκτιμά ότι αν αυτή είναι η νέα τάση, τότε το ευρώ θα σημειώσει μεγαλύτερη και εντονότερη πτώση στις αρχές του 2015.

Σχετικές ειδήσεις